Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Afbud til EM

Landstræner Lars Schandorff har bedt skak.dk bringe følgende:

 

Den danske mester Mads Andersen har meldt fra til EM-landsholdet. I stedet er Mads Hansen udtaget. Dermed bliver det danske hold Allan Stig Rasmussen, Bjørn Møller Ochsner, Jesper Thybo, Martin Percivaldi og Mads Hansen. Et ungt og spændende hold, men vel især et udviklingshold. Spillerne har virkelig givet den en skalle og været meget aktive i hele sommerperioden, og de er alle på vej frem, men der er selvfølgelig langt op til de stormestre-hold, som Danmark plejer at stille med.

 

parvanyan hansen2

IM Mads Hansen (th) - udtaget til landsholdet. Foto Andreas Albers

Der er flere forklaringer. Det her hold er helt konkret ramt af et par sidste øjebliks afbud fra Jakob Vang Glud pga. arbejde og Mads Andersen pga. studier. Generelt kan man dog konkludere, at der ikke hersker den samme prestige omkring landsholdet som tidligere. Den nye elitepolitik, som har fjernet honorar og enkeltværelser, har bestemt heller ikke hjulpet. Det lykkedes mig dog at lave nogle konstruktive kompromisser med de allerede nævnte GMere, så de kunne få mere i støtte end normalt som kompensation for den manglende betaling på landsholdet. Men elitepolitikken har direkte betydet et farvel til en af vores vigtigste spillere, Sune Berg Hansen. Det ærgrer mig utrolig meget, at jeg ikke har kunnet udtage ham. Sune har været rygraden på det danske hold de sidste mange år. Det bør ærgre hele skak-Danmark, at han ikke er med. Det svækker holdet markant. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at appellere til det nye udvalg, som skal arbejde med elitepolitikken om at lytte til kritikken. Det er som om, vi bliver sendt tilbage til den gamle tid med amatører kontra professionelle. Er det virkelig det, vi vil? Efter min mening burde vi stræbe efter at få så stærkt og attraktivt et landshold som muligt og dermed hele tiden forbedre vilkårene fremfor at forringe dem.


Jeg stopper selv som landstræner efter EM. Det skyldes dog positive omstændigheder! Nemlig at jeg er blevet redaktør af Skakbladet sammen med Jan Løfberg. Det er et drømmejob for mig, og jeg mener ikke det er journalistisk optimalt både at være redaktør og landstræner. Det gjorde jeg klart, allerede da vi søgte stillingen som vikarer. Der er flere, der allerede ved det, men jeg vil gerne, at det er offentligt kendt. Det er det nu!


Lars Schandorff

Ikke den afslutning vi havde håbet på!

Fra holderlederen for det danske ungdomslandshold, Tavs Bjerre fra Skanderborg, har skak.dk modtaget en afsluttende rapport fra Hold-EM i Polen, hvor vi desværre sluttede af med 2 nederlag i de to sidste runder.

 

I femte runde mødte vi Polen I, et hold med samme ratingsnit som os. Matchen kunne være gået begge veje, men endte 2-2, et udmærket resultat.

 

Den udsatte fodboldturnering blev spillet mandag aften. Vi behøver ikke at gå i detaljer, men kan blot konstatere at den ikke blev forventede triumf for os.

 

I sjette runde gik det helt galt! Vi mødte Tyrkiet, som vi burde kunne spille lige op med, og efter åbningen så det også fint ud, men så satte vi det ene parti efter det andet over styr og endte med at tabe 0-4. Ikke rart!

 

I syvende runde skulle vi så forsøge at rette lidt op på det mod Slovakiet II, men det gik heller ikke. Med et nederlag på 1½-2½ endte vi på en skuffende 16. plads.

 

 

Det danske landshold inden starten på sidste runde. Foto: Tavs Bjerre

 

Det er klart at vi ikke kan være tilfredse med resultatet. Men vi ved af bitter erfaring at det er svært til de internationale stævner, vi sætter altid rating til, men det er o.k., de er godt givet ud, det er en investering i fremtiden. Skak bliver aldrig et rigtig holdspil, men der er alligevel noget særligt ved at være af sted som hold. Drengene har arbejdet godt både med forberedelserne og under partierne, der kom bare for mange fejl denne gang. Og så har de hygget sig sammen. Den slags oplevelser er vigtig inspiration for det daglige arbejde.

 

I toppen sluttede Tyskland af med 4-0 over Tyrkiet, mens Serbien vandt 3½-½ over Polen IV. De to hold sluttede med samme antal matchpoint, men Tyskland havde bedst korrektion.

 

Slutstilling:

1. Tyskland 11 matchpoint, 20 brætpoint

2. Serbien 11 matchpoint, 19 brætpoint

3. Kroatien 10 matchpoint, 15 brætpoint

16. Danmark 6 matchpoint, 14 brætpoint

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.eytcc2017.pl/en/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk Europamester ved Senior EM

Svenske IM Nils-Gustaf Renman slog i sidste runde ved Senior EM vores egen Jens Kølbæk og blev dermed Europamester i 65+ klassen. Havde Kølbæk vundet i sidste runde, var han endt som nummer to i gruppen, men på samme pointtal som vinderen, hvilket ville have udløst IM-titlen. Nils-Gustaf Renmans sejr tæller som en GM-norm over 9 partier.

 

koelbaek

Jens Kølbæk – med helt fremme ved Senior EM. Foto Thomas Vestergård


Slutstillingen:
1. IM Nils-Gustaf Renman, Sverige, 7½ point af 9
2. GM Tamaz Giorgadze, Georgien, 7 point
3. GM Evgeni Vasiukov, Rusland, 6½ point
---
9. Jens Kølbæk, Danmark, 6 point
37. Jan Bauner, Danmark, 4½ point
51. John Zachariassen, Danmark, 3½ point.

 

66 deltagere.


65+ gruppen var i år ikke kønsopdelt, hvorfor Jens Kølbæk fik lejlighed til at møde den tidligere kvindelige verdensmester og verdens første kvindelige stormester, Nona Gaprindashvili fra Georgien, i næstsidste runde.Nona Gaprindashvili var verdensmester fra 1962 til 1978, hvor hun også blev den første kvinde til at opfylde kravene til stormestertitlen.


I 50+ gruppen hos mændene vandt GM Karen Movsziszian fra Armenien med 7 af 9 og hos kvinderne i 50+ klassen vandt WGM Galina Strutinskaia fra Rusland også med 7 af 9. Der var ingen danskere i FIDE-regi med i 50+ klasserne, men IM John Rødgaard, der repræsenterer Færøerne, blev nummer 13 med 5 af 9 hos herrerne.


Terrorangrebet i Barcelona den 17. august påvirkede naturligvis også Senior EM. Inden 7. runde blev der holdt et minuts stilhed til minde om ofrene for tragedien.


Hjemmeside: eschess2017.com

 

Kort nyt fra uge 33

Fremover vil nyhedsredaktionen på skak.dk samle op på korte nyheder fra den forgangne uge. Det vil normalvis være nyheder, som ikke har fået en særskilt nyhed på skak.dk i løbet af ugen, eller hvor vi kun har skrevet om turneringen inden den startede.  Fælles vil være, at det er korte nyheder, som vi vurderer kunne have interesse for læsere af skak.dk. "Kort nyt" vil være at finde på skak.dk enten søndag aften eller i løbet af mandagen - hver uge. 

 

IM Mikkel Antonsen sluttede på 50% i Manhems Schackveckas GM gruppe, hvilket var omkring forventet score. I forlængelse deltog Mikkel i Göteborg Open, hvor han i et felt på 57 deltagere endte som nummer 3 med 6/9. Link til turneringerne: HER 

 

I Open de Sants, Barcelona der startede den 18. august, har Danmark seks spillere med. Det er Tim Jaksland, Jan Nordenbæk, Lars Laustsen, Carsten Erlandsen, Lars Kjøller Nilsson og FU-medlem Peter Willer Svendsen. Deres resultater kan følges: HER  - Link til turneringens hjemmeside: HER

 

IM Mads Hansen og IM Bjørn Møller Ochsner deltog i "V. Korchnoi Memorial" i St. Petersburg, men trak sig ud af turneringen efter 2. runde efter en håbløs turneringslederafgørelse som Bjørn har beskrevet på Facebook:  "Mads lod sin tid løbe ud i træk 41 - i en total gevinststilling - da det engelske reglement gav 30 minutter ekstra ved træk 40. De ekstra 30 minutter fandtes dog ikke i den russiske udgave, og så havde Mads tabt på tid. Nogle timers diskussion med diverse officials endte ud i, at de indrømmede at fejlen var deres, ooog... stadig dømte Mads til tab. Only in Russia.."

 

Skanderborg Skakklub arrangerede i weekenden "Rema 1000 Sommer EMT", som havde deltagelse af 44 spillere. En fremgang på 14 deltagere i forhold til sidste år. Vinder af den øverste gruppe blev trekløveret IM Igor Teplyi, Viktor Haarmark Nielsen og Rasmus Thøgersen. Med resultatet kom Viktor Haarmark Nielsen over 2300 i elo, og bliver dermed FM! Link til resultater fra turneringen: HER

 

 

De tre vindere i Skanderborg. Fra venstre: IM Igor Teplyi, Rasmus Thøgersen og (FM) Viktor Haarmark Nielsen. Foto: Kell Hansen

 

Midtvejsrapport fra Ungdoms-EM

Fra holdleder Tavs Bjerre, har skak.dk modtaget et midtvejsrapport fra Ungdoms-EM for hold der spilles i den polske by Rymanów Zdrój:

 

Efter to forrygende 3½-½ sejre i træk de seneste runder (mod Polen 2 og England) er Danmark igen fremme hvor det er sjovt, og vi har tanket selvtillid til at nå endnu højere de kommende runder. Og så har vi næsten glemt at det begyndte knap så godt, først med 2-2 mod Polen 4 og dernæst et forsmædeligt nederlag til Israel, som dog har spillet rigtig godt og er med fremme.

 

Det går godt for det danske hold ved Ungdoms-EM. Fra venstre: Holdleder Tavs Bjerre, FM Jonas Bjerre, FM Mikkel Manosri Jacobsen, IM Jesper Søndergaard Thybo og IM Martin Percivaldi. 

 

I femte runde mandag kl. 15 gælder det så Polen I, et stærkt hold, men det er vi også! Her er opgørene:   

IM Jesper Sondergaard Thybo (2464) - FM Janik Igor Janik (2420)
IM Martin Percivaldi (2407) - Kamil Nowak (2318) 
FM Jonas Bjerre (2357) - Szymon Gumularz (2342) 
FM Mkkel Manosri Jacobsen (2219) - FM Jakub Kosakowski (2363) 

 

Efter et par dage med strålende sol og 30 grader (endelig lidt sommer!), er vejret slået helt om, og temperaturen er halveret. Et voldsomt tordenvejr lørdag betød at fodboldturneringen blev aflyst, der havde vi ellers regnet med et godt resultat.

 

I toppen har Tyskland uden at virke helt overbevisende lagt sig i spidsen med en sejr på 3½-½ over Kroatien. Tyskland har trukket sig sejrrigt ud af en del partier efter tvivlsomme stillinger. Det er ikke kun i fodbold at Tyskland altid vinder til sidst!

 

Stillingen efter 4 af 7 runder:

1. Tyskland 7 matchpoint.

2. Moldova 6 mp.

3. Serbien 6 mp.

8. Danmark 5 mp.

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.eytcc2017.pl/en/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 

ccc2018

 

Afsluttede begivenheder

 dm logo_2017_skak_dk

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media