Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Endnu et knebent nederlag

3. runde ved EM for hold på Kreta endte desværre med endnu et knebent nederlag - denne gang til Finland. Udover en flot sejr til Allan Stig, var vi hele dagen i problemer på de tre øvrige brætter. Dagens resultat:


Danmark - Finland: 1½ - 2½
1. GM Allan Stig Rasmussen (2542) - GM Tomi Nyback (2572) 1 - 0
2. IM Jesper Søndergaard Thybo (2479) - IM Daniel Ebeling (2465) ½ - ½
3. IM Bjørn Møller Ochsner (2458) - IM Vilka Sipila (2363) 0 - 1
4. IM Mads Hansen (2393) - FM Kalle Niemi (2324) 0 - 1

 

Først færdig i dagens match mod Finland var Allan Stig, der som holdkaptajn for det danske hold viste vejen med et flot parti sluttende af med et dronningoffer: 

 

 

 

 

GM Allan Stig Rasmussen vinder på bræt 1 over GM Tomi Nyback. Foto: Poul Jacobsen

 

Bjørn kunne desværre ikke følge op på den flotte sejr fra i går, og måtte ned i en Noteboom, hvor han i træk 6 valgte 6.g3 i stedet for det mere normale 6.e3. Det så ud til at Bjørn aldrig fik tilstrækkelig kompensation for den ofrede bonde, og at modstanderen havde kontrol over de mange taktiske varianter undervejs. 

 

Jesper var også under pres i det meste af partiet, men forsvarede sig flot. I et tårnslutspil med en bonde under valgte han konsekvent det aktive modspil, hvilket sikrede remisen. 

 

Mads Hansen blev udfordret i Skotsk, og kom hurtigt  i positionelle problemer med svage felter på d4 og c5 samt en ubehagelig garderet fribonde på e5. Heldigvis overså modstanderen en gevinst med 27.Sb5!, men beholdte dog stadig en vis fordel, som sidenhen blev udbygget til et vundet uligefarvet slutspil, som  sikkert blev ført til gevinst.  

 

Link til resultater på Chess-Results: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.euroteams2017.com/en/

 

Link til live: HER

 

Link til skaklandsholdet på Facebook med daglige opdateringer: https://www.facebook.com/Skaklandsholdet/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 43

Dansk Skak Union har fået en henvendelse fra holdet bag den nye skak-app Magnus Trainer fra playmagnus.com. De spørger, om Dansk Skak Union kender nogen, der vil være med til at oversætte lektionerne i programmet til dansk. Se mere om appen her: www.playmagnus.com/magnus-trainer.

 

Om der følger en aflønning med, fremgår ikke direkte af henvendelsen, selvom det antydes, at i f.eks. Tyskland støtter det tyske forbund oversættelsen økonomisk. Det har DSU desværre ikke mulighed for; men der er måske nogen, der alligevel vil kaste sig ud i opgaven? Man kan henvende sig til Lead Designer Martin Holm på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

 

Skakklubben Evans fejrede på deres klubaften i torsdags, at flere af klubbens medlemmer har gjort sig positivt bemærket i nationale og internationale turneringer i weekenden den 7. - 8. oktober. Klubben var vært ved en lille reception og spillerne fik en en lille gave af klubben.  Spillerne var:

Ungdoms DM i U08: Vitus Bondo Medhus

Ungdoms DM i U19: Bjarke Hautop Kristensen
Senior DM +50: Tihomir Borovnica
Senior DM +65: Pouelsten Holm Grabow
DM i Korrespondanceskak: Maxim Konstantinov

NM for blinde: Ernst Bindzus

 

Dygtige spillere fra Evans: Fra venstre Pouelsten Holm Grabow, Bjarke Hautop Kristensen, Ernst Bindzus, Maxim Konstantinov og Vitus Bondo Medhus. Tihomir Borovnica mangler på billedet. Foto: Privatfoto 

 

Filip Boe Olsen fra Nordre har i den forgangne uge deltaget i den lukkede IM-turnering Haarlemsee Meesters i Holland. Det blev en turnering som han gerne vil glemme hurtigst muligt, da han endte på sidstepladsen med 2½/9 og et ratingtab på 20 elopoint. Link til hjemmesiden for turneringen: HER

 

Asbjørn Hovgaard Schack fra Haderslev deltager i disse dage i Uppsala Young Champions. Turneringen er en stærk inviationsturnering for juniorer og har 24 deltagere. Asbjørn har indtil videre scoret 1/4. partierne vises dagligt live på Chess24: HER  

 

Dansk Skoleskak inviterer til DM i Skoleskak & Læringsfestival, der i år løber af stablen den 24.-26. november. Nok engang er det Den Frie Lærerskole i Ollerup, der er vært for arrangementet. Se mere om stævnet: HER

 

FU-medlem Peter W. Svendsen skriver til skak.dk:

Fucking skak/Outray Chess havde den d. 28. oktober 2017 kl. 12.00-16.00 Skak-salon i Absalon på Vesterbro i København. Jeg slog vejen forbi, for at vejre stemningen. Endnu en gang lykkedes det dem at fylde den tidligere kirke med skakspillere af begge køn, og i alle aldre. Det virkede som om, at alle havde en god og sjov eftermiddag.

Outray Chess havde desuden premiere på deres nye skakvideo. En video, der gav en meget illustrativ gennemgang af et parti mellem Gioachino Greco og NN fra 1620. Partiet har grangiveligt været med til at definere den åbningsteori, vi også læner os op af i dag. Videoen inkluderer en tidsrejse tilbage i tiden til 1620, og en overbevisende scenografi, der giver indtryk af at være tilbage i middelalderen.

Redaktionen har endnu ikke kunne finde den nye skakvideo på youtube.com, så indtil vi kan vise partiet fra 1620, ses her en anden Outray Chess video om partiet Tal mod Smyslov i 1959:

 

 

Dansk nederlag i åbningsrunden

Det blev desværre et stort nederlag mod det 11-seedede hold fra Tjekkiet i første runde ved EM for hold på Kreta. Med et ratinggennemsnit på 2617 mod vores 2466 var Tjekkiet favorit, men efter åbningerne og de første par timers spil var der grund til forsigtig optimisme. Desværre gik det galt op mod træk 40, og det blev til et nederlag på 3½-½.

 

Tjekkiet - Danmark: 3½ - ½  

1. GM David Navara (2726) - GM Allan Stig Rasmussen (2542) 1 - 0
2. GM Zbynek Hracek (2610) - IM Jesper S. Thybo (2479) ½ - ½ 
3. GM Jiri Stocek (2581) - IM Bjørn Møller Ochsner (2458) 1-0 
4. GM Vojtech Plat (2551) - IM Martin Percivaldi (2388) 1-0

 

Allan så ud til at have udlignet i Short-varianten i Caro-Kann, men nummer 25 på verdensranglisten blev ved med at presse, og efter 26.g4 blev det ubehageligt for Allan. Måske skulle Allan ikke have slået igen på h5 i træk 28, men det er en svær stilling. Navara sluttede af med et kvalitetsoffer, som gav et vundet slutspil, da Allans konge stod ude på randen.

 

I en Nimzoindisk fik Jesper med hvid en lille fordel mod Hracek, der valgte at ofre en bonde mod at få en springer til f4. Stillingen var dog ret fastlåst, så da Hracek fik muligheden for en trækgentagelse tog han den straks.

 

Bjørn spillede Kongeindisk og kom fint ud af åbningen. 17. -,Sf6 så ud til at være forkert, da Bjørn med Sd4 kunne have skilt sig af med den dårlige løber på c8. Det efterfølgende d5 var for skarpt, da den hvidfeltede løber har problemer mod en meget stærk springer. Et forsøg på at ofre dronningen og bygge en form for et fort lykkedes desværre heller ikke. 

 

Martin kom bedst ud af åbningen, hvor de fulgte et remisparti mellem Huzman og Greenfeld fra 2007. Martin dominerede centrum og havde han fortsat med at bygge op med 16.The1 havde det været svært for sort at finde en god plan. Efter Se5 havde Martin vist desværre overset, at tårnet kan komme ned på  a5, og dermed bringe bonden på d4 under pres. Stillingen var dog yderst kompliceret, men efter at Martin tager en kvalitet får sort for mange bønder og en meget farlig springer. En farlig fribonde afgør partiet.  

 

 

Danmark tabte i 1. runde med 3½-½ til Tjekkiet. Foto: Poul Jacobsen

 

Anden runde spilles søndag kl. 14:00, hvor Danmark møder Slovenien der er seeded som nummer 21. Deres hold ser således ud:

 

1. GM Luka Lenic (2650)
2. GM Alexander G. Beliavsky (2547)
3. GM Dusko Pavasovic (2548)
4. GM Matej Sebenik (2534)
5. GM Jure Skoberne (2544)

 

Holdopstillinger skal indleveres senest søndag kl. 10:00. 

 

Link til hjemmesiden for turneringen: https://euroteams2017.freshdesign.gr/en/index

 

Link til live: HER

 

Link til resultater på Chess-Results: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knebent nederlag til Slovenien

Det blev til et knebent nederlag i 2. runde mod Slovenien, der stillede op med 4 stormestre med et ratinggennemsnit på 2572 mod vores 2445. Dagens mand var IM Bjørn Møller Ochsner der slog den tidligere verdensklassespiller, 63-årige GM Alexander Beliavsky. Dagens resultater: 

 

Slovenien - Danmark: 2½ - 1½ 

1. GM Luka Lenic (2650) - GM Allan Stig Rasmussen (2542) 1 - 0
2. GM Alexander G. Beliavsky (2547) - IM Bjørn Møller Ochsner (2458) 0 - 1
3. GM Dusko Pavasovic (2548) - IM Martin Percivaldi (2388) ½ - ½
4. GM Jure Skoberne (2544) - IM Mads Hansen (2393) 1 - 0

 

Allan kom skidt ud af åbningen, og fik en dårligt placeret springer på a5 samtidigt med at kongen stod noget udsat med alle de tunge officerer på brættet i en relativ åben stilling. Lenic ofrede en springer på f7 for efterfølgende forceret at fange springeren på a5. Udslagsgivende i den sidste end blev at kongen blev fanget i et matnet. 

 

I et meget lige parti i spansk lignede det længe et parti der skulle blive remis. Men i træk 35 laver Beliavski et forkert kongetræk som tillader Bjørn at fange den sorte konge i et matnet. Efter tårnafbytning der skal forhindre matten har Bjørn en ustoppelig a-bonde der sikrer gevinsten. 

 

Bjørn Møller Ochsner vinder Danmarks første parti ved EM for hold mod GM Alexander Beliavsky. Foto: Poul Jacobsen

 

Martin kom godt ud af åbningen med sort i Spansk, og allerede i træk 27 bliver partiet remis ved trækgentagelse. 

 

Mads fik debut på landsholdet i dagens runde. Desværre blev det til nederlag i en franskmand mod en godt spillende Skoberne. Allerede efter åbningen blev stillingen meget taktisk, og sort havde regnet længst til en stilling med to løbere mod tårn, som var håbløst for Mads. 

 

Danmarks første hele point i turneringen stod IM Bjørn Møller Ochsner for, da han besejrede GM Alexander Beliavsky der tilbage i 1997 toppede med 2710:

 

 

Link til resultater på Chess-Results: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.euroteams2017.com/en/

 

Link til live: HER

 

Link til skaklandsholdet på Facebook med daglige opdateringer: https://www.facebook.com/Skaklandsholdet/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HB møde 3. september 2017

Referat, beretning fra FU, medlemstal, regnskabsstatus, beretning fra de forskellige landstrænere med mere samt alle relevante bilag fra Hovedbestyrelsesmødet den 3. september kan nu findes her (nederst på siden).

 

Bl.a. kan man læse, at Kvindelandsholdet allerede nu har fokus rettet mod OL i 2018, at FU har været meget glade for Pigelandstræners Peter Groves arbejde og at de beklager, at han har valgt at stoppe ved årsskiftet, at bestræbelserne på at sammensætte et ”Ungdoms-FU” er tæt på at lykkes, at der er lavet en aftale med Dansk Skole Skak om at DSU overtager kvalifikationspladserne til Nordisk Mesterskab i Skoleskak, at Håkan Jalling fra Sverige er valgt til Generalsekretær for Nordisk Skak Forbund, at FIDE har strammet reglerne for krav til skakdommeres aktivitet, at det overvejes at landstrænerposter skal erstattes af en eliteansvarlig og meget mere.

 

Mødereferater, både fra HB- og delegeretmøder, samt regnskaber for Unionen, kan altid findes her på siden ved at klikke på "Dansk Skak Union" øverst på siden og så vælge "Møder mv."

 

skak

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media