Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Kort nyt uge 1

I Hamburg sluttede "New Chess Brains" søndag eftermiddag. Arrangementet var delt op i to lukkede IM-grupper og en ungdomsmatch mellem Nordtyskland og Danmark. I IM gruppe A scorede FM Filip Boe Olsen 3½ point efter en dårlig afslutning, hvor han kun fik en enkelt remis i de sidste fire partier. Link til resultaterne i IM-gruppe A her: HER. I IM-gruppe B gik IM Klaus Berg ubesejret igennem turneringen og sluttede på 6/9 mens FM Viktor Haarmark Nielsen fik 4 point. Link til resultater: HER

 

I landskampen mellem Nordtyskland og Danmark endte Danmark som knebne vindere efter en meget jævnbyrdig uge, hvor der blev dystet i lange partier, hurtigskak, lynskak, opgaveløsning, spil i udvalgte stillinger, blindskak og simultan mod GM Zigurds Lanka.  

 

 

De danske ungdomsspillere vandt en kneben sejr.  Foto: Mads Boe 

 

I Hurtigskakturneringen "Årets Første Træk 2018" i Herning blev Bjarne Light en overraskende vinder af den øverste gruppe. Bjarne scorede 5½ point foran FM Martin Bækgaard og FM Finn Pedersen med 5 point. IM Jens Ove Fries Nielsen blev nummer 4 med 4 point. De øvrige gruppevindere:

Mester 2: Thomas Jepsen, Sydøstfyn og Victor Hansen, PM

Mester 3:  Jean-Philippe Miqueu, SK1968

Basis 1: Knud Poulsen, Syddjurs Skakklub

Basis 2: Michael Réne Christensen, Thy Skakklub

Basis 3. Frits Nielsen, Skive Skakklub

Basis 4: Birgit Dithlevsen, Herning Skakklub

Basis 5: Torben Pold Jensen, Nørre Snede Skakklub

Basis 6: Niels Jørgen Ottosen, Herning Skakklub og Marius Ladegaard, Kjellerup Skakklub

Basis 7: Phillip Nielsen, Skive Skakklub og Brian Vestervig, PM

  

Der deltog 84 spillere i turneringen. Link til turneringssiden: HER

 

 

Bjarne Light modtager førstepræmien i Herning. Foto: Privatfoto

 

Jonas Bjerre spillede sin tredje turnering i Spanien siden familien tog afsted før jul. " I XXIX Open Internacional de Roquetas" scorede Jonas 5½ af 9, som var 1,5 point under forventet score, da modstanderne efter et indledende nederlag ikke var så stærke. Far Tavs endte på 4½ point og fik en lille ratinggevinst. Næste turnering på skakturen er "XLIII Abierto Internacional CIUDAD de SEVILLA 2018", der spilles fra fredag den 12. januar og 9 dage frem. Link til resultater: HER

 

 

FM Jonas Bjerre - billede fra den sidste turnering i Roquetas. Foto: Tavs Bjerre

 

Nye skakregler pr. 1. januar: Vagn Lauritzen, der er International Arbiter og medlem af dommerforeningen, fortæller til skak.dk at FIDE har ændret reglerne for skakspillet. De væsentligste ændringer er i hurtigskakreglementet (tillæg A), og bemærk at disse regler også gælder for lynskak (tillæg B). Ændringerne er: Ulovligt træk taber nu ikke straks, men de samme regler som i skak med lang (1 time eller mere) betænkningstid gælder; dvs. at det første ulovlige træk giver 2 minutter til modstanderen (dog 1 minut ved lynskak); først det andet ulovlige træk af samme spiller i samme parti fører til tab; der skal gøres opmærksom på det ulovlige træk (af dommeren eller modstanderen) før modstanderen udfører et træk (et ulovligt træk kan ikke rettes, når modstanderen har udført et træk). (Tillæg A.4.2) Dommeren skal bekendtgøre tidsoverskridelse, hvis han ser det. (Tillæg A.4.5) Der kræves nu ikke mere at man selv har tid tilbage på sit ur for at kræve gevinst på tid, dvs. at hvis begge vinger er faldet, og det kan fastslås, hvis vinge der faldt først, har vedkommende tabt. (A.4.3).

 

"Penge og princip" er overskriften på Jyllands-Postens leder her mandag. Lederen omhandler Anna Muzychuk der inden VM i Saudi Arabien havde titlerne i både lyn- og hurtigskak, men som valgte ikke at stille op i Ryjad. Læs lederen i Jyllands-Posten: HER

 

GM Jens Kristiansen scorede 4½ af 9 i den 93. udgave af Hastings Masters. Det var et resultat knap 3 point under forventet score. På Facebook skriver den tidligere seniorverdensmester: "Havde under partierne voldsomme udfald af træthed og deciderede skakmæssige black-outs, hvad det så skyldes. Tjae, måske bare almene aldringssymptomer?" Link til resultaterne: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hector vandt i Nordsjælland

Nordsjælland Weekend EMT 2018, der samtidig var 8. Hovedkreds 75 års jubilæumsturnering, havde samlet hele 102 deltagere på Allerød Kulturhus. Spillere fra Norge, Sverige og Danmark var i kamp og i den øverste gruppe vandt favoritten GM Jonny Hector med 4½ af 5. Udover førstepræmien på 4.000,- kr. kan Hector glæde sig over igen at være over 2500 i Elo-rating.

 

Det er anden gang på kort tid, at GM Jonny Hector vinder en turnering på dansk grund. Han vandt også ØBRO Nytår for lidt over en uge siden.

 

hector hoi
I næstsidste runde slog Hector stormesterkollega Carsten Høi med de hvide brikker.
Foto: http://ask-skak.dk/


GM Carsten Høi, FM Kåre Hove Kristensen og svenske FM Tom Rydstrom delte andenpladsen et point efter Hector. Der deltog 16 spillere i Mesterskabsgruppen, mens de øvrige gruppe hovedsagelig var 6-mandsgrupper.


I Mestergruppen var der også en præmie til bedste spiller under 2200 i rating. Den blev delt af de 7 spillere under 2200, da de alle scorede 2 af 5.


I fjerde runde spillede Kåre Hove Kristensen fra Nordkalotten et underholdende parti mod klubkammeraten Peter Jakobsen, hvor ingen af spillerne nåede at rokere, og der i slutstillingen stod 7 officerer i E-linjen:Se mere om turneringen via disse links:


Allerød Skakklub: ask-skak.dk
8. HK: www.8-hk.dk


Resultater, tabeller med mere kan ses her.

 

Weekend skaklejr for voksne

 

 

Mange ved at skaklejre er en uhyre populær aktivitet for vore juniorer, hvor især den mest kendte skaksommerlejr på Tjele Efterskole hver eneste gang melder udsolgt. Der er kamp om at komme med blandt de heldige som både får ekstraordinært gode muligheder for at lære noget om skak, og samtidig få en masse gode oplevelser sammen med såvel gamle som nye venner. Og hvorfor skulle det kun være unge mennesker som har disse lyster, trods alt er vi alle fælles om glæden ved skak.

 

Så idéen om en skaklejr for voksne er således et tilbud om nøjagtig det samme. En komprimeret weekend hvor vi alle sammen skal lære noget og blive bedre til skak, og samtidig have nogle gode timer i selskab med andre skakinteresserede. Denne skaklejr er først og fremmest tiltænkt breddespillere op til ca. 2000 i rating, men alle er velkomne, og vi sammensætter med nogle stærke og rutinerede undervisere at lave et program så alle får udbytte af kurset.

 

Gennemgående lærere på kurset er IM Martin Haubro og FM Mads Boe. Martin spiller på skakligaholdet i BMS, og er desuden meget turneringsaktiv, samtidig med at han passer sin uddannelse. Martin har i mange år været deltager på skaklejrene i Tjele, og disse erfaringer bruger han flittigt når han tilretter undervisningsforløb. FM Mads Boe er hvert eneste år med til at afvikle skaksommerlejren på Tjele, men først og fremmest er han nok kendt for at være Dansk Skak Unions utrættelige og meget dygtige ungdomslandstræner, manden med hovedansvaret for de 2 danske guldmedaljer ved Ungdoms EM i 2017.

 

Foruden disse 2 undervisere får vi lørdag aften besøg af Per Skjoldager, som vil berige os med en god præsentation af Aaron Nimzowitsch - som efter 1. verdenskrig bosatte sig i Danmark. Han var på sin karrieres højdepunkt blandt verdens stærkeste skakspillere, men anerkendes især for at have fornyet skaktænkningen gennem sine teorier, mange betragter ham som ”Danmarks Skakfader”.

 

Det hele foregår på højskolen i Løgumkloster, hvor vi har fået en gunstig prisaftale. Der er plads til ca 50 personer (i enkeltværelser), der er fælles bad og toilet på gangene (ca. for hvert 4. værelse). Forplejningen er morgenmad, kold frokost m. lunt, aftensmad (1 ret) samt kaffe og the til rådighed i løbet af dagen. Lørdag aften serveres en menu på 3 retter.


Pris for weekenden, ophold og forplejning eksklusive drikkevarer kun 900 kr. Der vil kunne købes øl, vand og vin til rimelige priser (foregår ved selvbetjening og afkrydsning på lister, samlet betaling ved afrejse). Program:

 

Fredag den 23. februar:
16:00-18:00: Ankomst
18:00-19:00: Velkomst og spisning
19:00-21:00: Undervisning ved IM Martin Haubro og FM Mads Boe
21:00-21:30: Aftenkaffe
21:30-23:00: Lynturnering i 10-mands grupper - 9 runder med 3 minutter + 2 sekunder

 

Lørdag den 24. februar:
09:00-10:00: Morgenmad
10:00-13:00: Undervisning ved IM Martin Haubro og FM Mads Boe
13:00-14:00: Frokost
14:00-18:00: Hurtigskakturnering - 5 runder med 15 minutter + 10 sekunder
18:00-20:00: Aftensmad
20:00-22:00: Foredag med Per Skjoldager om Nimzowitz
22:00: Aftenkaffe og hygge

 

Søndag den 25. februar:
09:00-10:00: Morgenmad og pakning
10:00-12:00: Undervisning ved IM Martin Haubro og FM Mads Boe
12:00-13:00: Spisning
13:00-15:00: Undervisning ved IM Martin Haubro og FM Mads Boe
15:00-15:30: Oprydning, afslutning og afrejse


Tilmeldingsfrist onsdag den 14. februar via indbydelse i turneringssystemet.

Evt. yderlige oplysninger ved henvendelse til Poul Jacobsen.

 

Med venlig hilsen
Dansk Skak Union

Poul Jacobsen
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf.: 4083 3616

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flotte danske resultater i Rilton Cup

I Rilton Cup i Stockholm der sluttede fredag klarede de danske spillere sig generelt rigtig godt.

 

GM Allan Stig Rasmussen gik ubesejret igennem turneringen og sluttede på en delt andenplads med 7/9. Det var en ratingpræstation på 2641 og betyder at Allan for første gang kommer over 2550 i elo. 

 

 

GM Allan Stig Rasmussen - delt 2. plads i Rilton Cup. Foto: Lars O.A Hedlund

 

Klubkammeraten Rasmus Thøgersen spillede sin hidtil bedste turnering og - viste det sig efterfølgende - lavede en flot IM norm allerede efter 7 runder. At de to sidste partier blev tabt var selvfølgelig ærgerligt, men Rasmus kommer alligevel for første gang over 2300 i rating efter at have vundet intet mindre end 50 elopoint. 

 

De to unge IMere Martin Percivaldi og Jesper Søndergaard Thybo sluttede på henholdsvis 5½ point og 5 point, hvilket var nogenlunde deres forventede scorer i turneringen. 

 

Slutstilling i turneringen: 

1. GM Kirill Alekseenko, Rusland - 7½ point
2. GM Maksim Chigaev, Rusland - 7 point
3. GM Mikhail Al. Antipov, Rusland - 7 point
4. GM Allan Stig Rasmussen, Danmark - 7 point
5. GM Johan Salomon, Norge - 6½ point

---

28. IM Martin Percivaldi, Danmark - 5½ point

36. IM Jesper Søndergaard Thybo, Danmark - 5 point

42. Rasmus Thøgersen, Danmark - 5 point 

 

I undergruppen Rilton Elo fortsætter Ellen Fredericia Nilssen fremgangen og kommer efter turneringen over 2050 i elo. Ellen scorede 5½ af 9 og endte på plads 27. Også WCM Ellen Kakulidis havde en god turnering og sluttede ligeledes med 5½ point. 

 

Link til turneringens hjemmeside: http://www.rilton.se/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fornem dansk gevinst i Rilton Cup

Rasmus Thøgersen fra Jetsmark leverede et opsigtsvækkende resultat i dag med de sorte brikker i Rilton Cup, da han besejrede den hollandske stormester Ivan Sokolov (2589). Sokolov var i sin bedste tid en del af verdenseliten, og havde 2704 i rating i 2004. Selvom Sokolov ikke længere har helt samme styrke, er det noget af en kapacitet, som Thøgersen i dag slog.

 

Fra Stockholm fortæller Rasmus Thøgersen til skak.dk: ”Jeg følte egentlig, at jeg var ganske fint med i kampen hele vejen, men det var ham der havde presset indtil han spillede 33.Kf1? - efter jeg så 33...Sxd5! var det jo kun mig, der kunne vinde det. I slutspillet var han ikke særlig præcis, og han virkede lidt træt af livet, så der troede jeg bestemt på chancerne. Sokolov er klart den bedste spiller, jeg har slået.”


Se partiet til sidst i artiklen.

 

rasmus thoegersen_dec_2017
Rasmus Thøgersen – godt på vej til en norm i Rilton Cup. Foto: Thomas Vestergård


Sejren over Sokolov kommer ovenpå et lidt mærkeligt turneringsforløb for Rasmus Thøgersen. Han tabte de to første partier til et par stærke IMere, men har nu vundet fem partier på stribe. Udover sejren over Sokolov har også IM Axel Ornstein (2340) og IM Roven Vogel (2463) måtte give fortabt.


I ottende runde møder Thøgersen sin klubkammerat GM Allan Stig Rasmussen med hvid. Med danske briller nok en lidt uheldig parring, men spændende at følge med live torsdag kl. 15.00. Allan Stig Rasmussen er ubesejret i turneringen og ligger lige under de førende i tabellen.


Stillingen efter 7. runde:
1. GM Kacper Piorun (2651), Polen, 5½ point
2. GM Michal Krasenkow (2671), Polen, 5½ point
3. GM Aryan Tari (2593), Norge, 5½ point
4. GM Kirill Alekseenko (2590), Rusland, 5½ point
5. GM Benjamin Gledura (2613), Ungarn, 5½ point
6. GM Johan Salomon (2475), Norge, 5½ point
....
11. GM Allan Stig Rasmussen (2543), Danmark, 5 point
14. Rasmus Thøgersen (2260), Danamrk, 5 point
30. IM Martin Percivaldi (2389), Danmark, 4½ point
36. IM Jesper S. Thybo, Danmark, 4 point

 

Partiet Sokolov - Thøgersen fra 7. runde:Turneringens hjemmeside: www.rilton.se

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media