Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Anand – Carlsen live torsdag kl. 13.30

Verdensmester Viswanathan Anand og verdensetter Magnus Carlsen mødes torsdag kl. 13.30 i superturneringen TATA Steel Chess i Wijk aan Zee.

 

Dansk Skak Union forsøger i den anledning at supplere vores Live-chat med et Live-bræt, så man ikke behøver at følge med på flere forskellige sider samtidig. Michael Nielsen fra K41 har rent teknisk gjort det muligt, at vi kan vise både chat og live-parti samtidig. Der er tale om et forsøg, så ideen kan sagtens udvikles og finde en anden form på et senere tidspunkt.


live chat_test

 

Bemærk at man under livebrættet kan klikke på ”hjælp” og man vil kunne læse en udførlig vejledning. Felterne på brættet fungerer nemlig som navigation. Klikker man f.eks. på f3, hopper man til næste parti i runden. Klikker man på a3, kommer man tilbage til første parti.


Følg med på: www.liveskak.dk/chat/

 

Læs mere om TATA Steel Chees her

 

Turneringens hjemmeside: www.tatasteelchess.com/

Træning for ambitiøse amatører

På opfordring vil landstræner Jacob Aagaard afholde to træningssessioner for ambitiøse amatører (rating 2000-2300). Jacob Aagaard afholder efterfølgende træningssamling for eliten, klik her for yderligere information om det arrangement.

 

Træningen afholdes i Skakforeningen ØBROs lokaler, Rosenvængets Alle 31, 2100 København Ø. Emnet er angrebsskak.
 

Tid:

Lørdag den 9. februar kl. 10.00 - 13.30

Søndag den 10. februar kl. 10.00 - 13.30

 

traening okt_2012

 

Prisen er 300 kroner for deltagelse begge dage, men kun 200 kr hvis man må krydse Storebælt for at deltage.

 

Tilmelding til: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Årets Bog 2012

Hjemmesiden ChessCafe.com kårer hvert år ”Book of the Year” og netop nu er det op til hjemmesidens læsere, at afgive deres stemme. Efter en indledende afstemning er der nu udvalgt tre skakbøger til den endelige afgørelse.

 

chess cafe

 

Alle tre bøger er på engelsk, men det er bemærkelsesværdigt, at to af finalens tre bøger, er skrevet af danskere. Det drejer sig om Jacob Aagaards ”Grandmaster Preparation: Calculation” og Per Skjoldager & Jørn Erik Nielsens ”Aron Nimzowitsch, 1886-1924”.

 

aagaard bog  nimzo bog

Begge bøger kan købes hos Dansk Skaksalg. Klik på forsiderne herover for at komme til Dansk Skaksalg.


Man kan afgive sin stemme indtil 21. januar på www.chesscafe.com

 

TATA Steel Chess

Sergey Karjakin, Verdensmester Viswanathan Anand og verdensetter Magnus Carlsen er i spidsen for superturneringen TATA Steel Chess i Wijk aan Zee efter de første fire runder. Tirsdag slog Anand med de sorte brikker Levon Aronian i bare 23 træk.Magnus Carlsen vandt med hvid over den indiske stormester Pentala Harikrishna. Dermed indhentede Carlsen og Anand den hidtil førende Sergey Karjakin, der tirsdag spillede remis med Nakamura.


Viswanathan Anand er under turneringen sekunderet af Peter Heine Nielsen, der derfor ikke kunne spille for Holstebro i søndags. Efter at Anand endte midt i feltet ved London Chess Classic og samtidig røg ned som nummer 7 på verdensranglisten, har der været spekulationer om at verdensmesteren var ved at blive distanceret af yngre kræfter i verdenstoppen. Det ser ud til, at Anand er opsat på at gøre den profeti til skamme.


Stillingen i A-gruppen efter de første fire runder:
1. Magnus Carlsen, Norge (2861), 3 point
1. Viswanathan Anand, Indien (2772), 3 point
1. Sergey Karjakin, Rusland (2780), 2 point
4. Hikaru Nakamura, USA (2769), 2 point
4. Fabiano Caruana, Italien (2781), 2 point
4. Peter Leko, Ungarn (2735), 2 point
4. Pentala Harikrishna, Indien (2698), 2 point
4. Loek van Wely, Holland (2679), 2 point
4. Hao Wang, Kina (2752), 2 point
10. Levon Aronian, Armenien (2802), 1½ point
10. Anish Giri, Holland (2720), 1½ point
10. Erwin L'Ami, Holland (2627), 1½ point
10 Ivan Sokolov, Holland (2663), 1½ point
14. Yifan Hou, Kina (2603), 1 point

 

Onsdag er fridag, men torsdag kl. 13.30 ser programmet således ud:
Harikrishna - van Wely
Anand – Carlsen
Sokolov – Aronian
Leko – Caruana
Karjakin – Giri
Hou – Nakamura
L'Ami - Wang

 

Hos Danske Spil, som er medsponsor af DM2013 i Helsingør, kan man spille på alle 7 kampe. Odds kendes i skrivende stund ikke. Havde man i dagens runde sat penge på Anands sejr over Aronian, gav det pengene 6½ gange igen.

 

tata steel_2013_2

 

100 års jubilæum i Hørsholm

Søndag den 13. januar var det 100 år siden, at Hørsholm Skakklub blev stiften. I den anledning har www.skak.dk modtaget følgende indlæg.

 

Af Anders Bork Hansen

100 års jubilæum for skak i Hørsholm
I anledning af 100-års dagen for stiftelsen af Hørsholm Skakklub er klubbens arkiver blevet åbnet, og det viste sige at rumme både sjove og tankevækkende vidnesbyrd om årene, der er gået.

 

En række af byens spidser anført af birkefuldmægtig Glarbo satte sig for 100 år siden for at danne en skakforening, og 14 medlemmer betaler 13. januar 1913 kr. 2,00 i indskud og derpå 50 øre om måneden i kontingent, hvilket efter datidens målestok har været en ikke ubetydelig betaling. Medlemmernes titler fremgår af protokollen, og det er tydeligt, at der ikke er tale om nogen arbejderskakklub. Snarere en loge for byens førende erhvervsdrivende og embedsmænd, hvor der spilles skak.

 

horsholm hotel
Foto af et postkort, hvor man t.v. ser Hørsholm Hotel, hvor klubben blev stiftet. Lige bagved kan anes den tilhørende hestestald og allerbagest Hørsholm Mølle. Fotografen har stået på Ridebanen. Fotoet er uden år, men det har cirka set sådan ud i 1913. Foto fra Hørsholm Museum.


Skakspillet vandt stor udbredelse i Danmark i starten af 1900-tallet, og Hørsholm Skakklub voksede i årene, der kom.

Hørsholm Skakklub har fra starten haft tradition for at være en udadvendt klub. Det startede allerede i årene mellem de to verdenskrige, hvor der spilledes holdkampe mod Nordsjællandske og Københavnske skakklubber. Disse kampe var hyppige og omtales detaljeret i protokollerne - og stadig med angivelse af titler og efternavn på spillerne.

 

I disse år var det et scoop for klubben, da en af datidens mest markante fornyere af skakspillet Aron Nimzowitsch gæstede klubben i 1924. Nimzowitsch var født i Letland men flygtede til Danmark efter 1. verdenskrig og revolutionen i Rusland.

I 1939 blev der dannet en arbejderskakklub i Usserød - DANICA- men allerede året efter slog man sig sammen med Hørsholm. Klubben måtte under besættelsen erkende, at spærretiden begrænsede mulighederne for at mødes over et parti skak på klubaftenerne. Derfor spaltedes klubben i to: Én klub holdt til i Hørsholm og én klub i Rungsted. Efter krigen fandt man hurtigt sammen igen.

Under den kolde krig blev det populært at spille skakpartier ved anvendelse af telegraf, hvor enkeltpersoner eller hold sendte træk over lange afstande via telegrammer. I USA medfødte det, at en amerikansk stormester blev arresteret og anklaget for spionage, da efterretningstjenesten opsnappede kodede meddelelser til og fra Moskva. Det viste sig dog, at der var tale om uskyldige skaktræk og anklagerne bortfaldt.

Hørsholm Skakklub anvendte selv samme fremgangsmåde efter krigen og spillede flere turneringspartier mod klubber i udlandet. Således bragte de lokale dagblade eksempelvis fyldige referater af disse holdpartier.

Op gennem det 20. århundrede nød skakspillet stor anseelse og udbredelse i Rusland og senere Sovjetunionen. I Danmark var mange klubber under den kolde krig således opdelt i, om de var arbejderskakklubber eller borgerlige. Man kunne fristes til at kalde skak for 'mental kampsport for fredelige mennesker', og klubbens gamle atmosfære af borgerlig loge er i dag afløst af en meget mere uhøjtidelig og uformel atmosfære. Der er med andre ord plads til alle.

Skakspillere har altid forstået at udbytte den nyeste teknologi, og medlemmerne af Hørsholm Skakklub har i dette årtusind spillet ’live’ partier mod stormestre i både Rusland og Polen, hvor trækkene er blevet transmitteret online via et skakbræt på internettet – med mulighed for, at tilskuere fra hele verden kunne kigge med og kommentere. Denne form for tilskuer til et skakparti kaldes en ’ugle’, og disse ugler er nu flyttet med teknologien ud på Internettet.

Klubben holdt i 2008 en international skakturnering med deltagelse af Danmarkshistoriens måske stærkeste stormester Peter Heine Nielsen, som er træner og sparringspartner for den regerende verdensmester Anand. Turneringen som blev omtalt i ind- og udland havde prominent besøg af den russiske ambassadør, der sammen med Hørsholms viceborgmester åbnede turneringen.

horsholm2

Fra venstre sekretær for den russiske ambassadør Marina Emelyansteva, turneringsarrangør Anders Bork Hansen, sponsor Morten Poulsen, den russiske ambassadør Teymuraz Ramishvili samt Hørsholms daværende viceborgmester Isabella Meyer. Foto: Hørsholm Skakklub


I dag er Hørsholm Skakklub slået sammen med Birkerød Skakklub under navnet Sjælsø Skakklub, og der er i skrivende stund 38 medlemmer. Klubben holder fortsat fanen højt og klubbens stærkeste spiller er stormester Sergey Klimov, der er bosat i St. Petersborg. Han træner klubbens spillere via Internettet og flyver til Danmark én gang om året for at holde foredrag og spille et parti på klubbens 1. hold, som deltager i 2. division i Dansk Skakunions holdturnering.

 

sergey klimov_henriksen

GM Sergey Klimov og Palle Henriksen hilser på hinanden ved Sergeys besøg i klubben i 2008. Foto: Bent Caspersen


100-året vil blive markeret med en række festlige og skaklige begivenheder gennem 2013. Og d. 14. januar besøger Danmarks nykårede verdensmester i seniorskak Jens Kristiansen klubben, hvor han vil holde foredrag og spille simultan. Interesserede er velkommen til at møde op på Kammerrådensvej 15 i Hørsholm mandag d. 14. januar 2013 kl. 19:00. Tilmelding ved henvendelse til klubbens formand.

Nærmere information på www.fribonden.dk eller ved henvendelse til klubbens formand Jesper Nielsen på tlf. 60 63 81 44.

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media