Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Kasparov 50 år

Verdens bedste skakspiller nogensinde, Garry Kasparov, fylder 50 år i dag. Fødselsdagen fejres i Oslo, hvor Kasparov er på besøg i forbindelse med sit politiske arbejde som en af Ruslands førende oppositionspolitikere.


Garry Kasparov blev verdensmeter i 1985 efter at have detroniseret sin landsmand Anatoly Karpov i en match i Moskva. Først have de to spillet det berømte maratonmatch i 1984, der blev afbrudt ved stillingen 5 – 3 til Karpov efter 48 partier. Året efter var matchbetingelserne sat til maksimalt 24 partier og her vandt Kasparov 13 – 11.


kasparov2009
Garry Kasparov (foto: thv)


Kasparov sad solidt på verdenstoppen indtil 2000 hvor han tabte 8½ - 6½ til Vladimir Kramnik i London. I mellemtiden havde verdensmestertitlen dog været på andre hænder, da Kasparov i 1993 brød med FIDE og stiftede Professional Chess Association, der selv arrangerede VM-kampe. Der var dog aldrig tvivl om, at Kasparov var verdens bedste spiller, hvilket utallige turneringssejre og placeringen som nummer et på ratinglisten understregede. Først for nyligt har Magnus Carlsen overhalet Kasparovs toprating på 2851, en ratingrekord, der holdt sig i 13 år.


I 2005 trak Kasparov sig tilbage fra topskak, men han har dog stadig kontakt med sporten og var kortvarigt træner for Magnus Carlsen. Under fødselsdagsfejringen i Oslo er der da også spekulationer omkring et muligt nyt samarbejde mellem Magnus Carlsen og Kasparov i forbindelse med VM-matchen mod Anand til november.

 

1. & 2. runde Sondex Cup 2013

Bemærk nyt live-link: liveskak.dk/2013/sondex/

 

 

Af Lars P. Hansen
2. runde

 

Anden runde fortsatte hvor fredagens runde var sluttet med flere underholdende partier. I kommentatorrummet blev der brugt en del tid på at finde redninger for Nikolaj Mikkelsen efter træk 21 i partiet mod Simon Bekker-Jensen, men der var ikke nogen, og seks træk senere var det slut. Nicolai V. Pedersen tabte efter et nyt langt parti mod Jakob Vang Glud, mens den eneste pointdeling kom i partiet mellem Daniel Semcesen og Rasmus Skytte i en lige stilling. Dermed fører dagens to vindere gruppen med 1½ point.

 

I IM-gruppe 2 går det ikke så godt for Springerens topbræt i den forgangne divisionsturnering, Attila Gergacz, som tabte dagens dyst mod Thorbjørn Bromann trods en ellers lovende stilling. Dermed fører Bromann gruppen sammen med Arne Matthiesen og Jasmin Bejtovic der delte i dag. Det sidste parti mellem Pelle Bank og Jonathan Carlstedt endte ligeledes remis selvom livedækningen på et tidspunkt gav sejren til Carlstedt.

 

Og så beklager vi at Springerens hjemmeside har været lidt ustabil (eller stabilt nede?!), men heldigvis forhindrer de tekniske problemer ikke at der spilles skak, og livedækningen kan tilgås vis DSU's hjemmeside.

 

Fra Kolding har vi modtaget følgende fra første runde:

 

Af Lars P. Hansen
1. runde
Årets udgave af Sondex Cup sætter tilmeldingsrekord 114 deltagere og sikkert også ratingrekord for så vidt angår de to øverste grupper, der næsten udelukkende befolkes af IM'er.

 

Af hensyn til livedækningen er de øverste grupper er belagt med restriktioner med hensyn til remis så dette først kan aftales efter træk 25. Om det skyldes restriktionerne, må stå hen i det uvisse, men første runde bød på en del dramatik og hårdt arbejde, herunder et par tidnødsdramaer ved første tidskontrol.

 

I sit parti mod Daniel Semcesen ofrede turneringens højstratede spiller Jakob Vang Glud sin dronning for et tårn og en let officer. Dette gav et vist pres, men kommentatoren Mads Boe mente ikke at Jakob spillede stillingen helt dynamisk nok, og svenskeren red da også stormen af så partiet endte remis efter 62 træk.

 

Partiet Nicolai mod Nikolaj (Pedersen mod Mikkelsen) var ét af tidnødsdramaerne. Efter rekonstruktionen efter træk 40 missede Nikolaj Mikkelsen angiveligt en gevinst. Partiet endte med slutspillet K og T mod K, T og S, men efter 106 træk og næsten hele spilletiden endte partiet remis.


Det tredje parti mellem Rasmus Skytte og Simon Bekker Jensen sluttede også med en pointdeling. Så alt er lige inden lørdagens fortsættelse.

 

I IM-gruppe 2 faldt der et par afgørelser: Jasmin Bejtovic fra Eksjö og Bosnien slog Jonathan Carlstedt fra Viborg og Tyskland mens Arne Matthiesen fra SK 1968 slog Attila Gergacz fra Springeren og Ungarn i et andet tidnødsdrama. Thorbjørn Bromann og Pelle Bank spillede remis.

 

sondex cup_2013

 

 

Program:
12. april: 19.00 - 24.00
13. april: 10.00 - 15.00
13. april: 16.00 - 21.00
14. april: 10.00 - 15.00
14. april: 16.00 - 21.00


Spillested: KUC, Ågade 27, 6000 Kolding.


Betænkningstid: 2 timer til 40 træk. Derefter ½ time + opsparet tid til resten.

 

Turneringens hjemmeside: www.skakklubbenspringeren.dk

 

Live-dækning - nyt link: liveskak.dk/2013/sondex/
 

Sondex Cup

Sondex Cup er igen i år en af årets største turneringer målt både i styrke og deltagerantal . Hele 19 grupper af 6 mand er det blevet til. Ti Internationale mestre har fundet vej til Kolding, så der er både en IM-gruppe 1 og 2. Begge disse grupper, samt et par ekstra partier, vil blive vist live på internettet.


Favorit i den øverste IM-gruppe er IM Jakob Vang Glud (2514), men han vil givetvis få kamp til stregen af bl.a. svenske IM Daniel Semcesen (2464). Ratingsnittet i den øverste IM-gruppe er 2440 mens gruppe 2 har 2349 i snit. Vinderen af gruppe 1 kan tage hjem med en førstepræmie på 3.000,- kr.


sondex cup_2013
IM Jakob Vang Glud (2514) (foto: thv)


På spillestedet er juniorlandstræner FM Mads Boe igen i år kommentator. Ned igennem grupperne ses mange juniortalenter, men de får bestemt deres sag for mod de mere rutinerede kræfter.


Program:
12. april: 19.00 - 24.00
13. april: 10.00 - 15.00
13. april: 16.00 - 21.00
14. april: 10.00 - 15.00
14. april: 16.00 - 21.00


Spillested: KUC, Ågade 27, 6000 Kolding.


Betænkningstid: 2 timer til 40 træk. Derefter ½ time + opsparet tid til resten.

 

Turneringens hjemmeside: www.skakklubbenspringeren.dk

 

Live-dækning: www.skakklubbenspringeren.dk/live/

 

Live fra Senior DM

Senior DM spilles i disse dage i ØBROs lokaler tæt på Trianglen i København. Efter de første fem runder er 4-seedet Jens Hartung-Nielsen alene i spidsen med 4½ point. I 6. runde møder Hartung-Nielsen med hvid FM Jørgen Hvenekilde i et parti, der vil blive vist live på internettet. Til de sidste to runder har KSU arrangeret live-dækning af de øverste otte partier. Begge runder starter kl. 11.00.


Stillingen i toppen efter de første 5 runder:
1. Jens Hartung-Nielsen, K 41, 4½ point
2. Hans Dahl Pedersen, Køge, 4 point
2. FM Jørgen Hvenekilde, Nørrebro, 4 point
4. FM Bent Sørensen, Nørresundby, 3½ point
4. IM Bjørn Brinck-Claussen, Brønshøj, 3½ point
4. FM Jørgen Jørgensen, Nørresundby, 3½ point
4. Poul Erik Nielsen, Sydøstfyn, 3½ point
4. Poul Erik Nørgaard Olesen, Nørresundby, 3½ point
4. Flemming Preuss, Næstved, 3½ point
4. Bjarne Andersen, Køge, 3½ point


Der deltager 42 spillere.


bbc 2012
IM Bjørn Brinck-Claussen – topseedet i Senior-DM 2013. (foto: thv)

Tabel: www.ksu.dk/kalender/dotnet/tabel.aspx?id=1152

 

Liveskak: liveskak.dk/2013/Senior-DM/

 

 

 

Kvindelandsholdet får sponsor

Dansk Skak Union og it-firmaet Miracle A/S underskrev torsdag en 2-årig sponsoraftale, der er øremærket det danske kvindelandshold i skak. Miracle A/S bliver dermed officiel hovedsponsor for kvindelandsholdet.


Sponsoratet, der er på 50.000 kr., skal primært anvendes til træningsaktiviteter og støtte af turneringsdeltagelse frem mod Skak-OL 2014 i Tromsø, fortæller kvindelandstræner Thomas Schou-Moldt. De 50.000 kr. fordeler sig med 20.000 kr. i 2013 og 30.000 kr. i 2014.


Formand for Dansk Skak Union Lars-Henrik Bech Hansen udtaler i forbindelse med aftalen: ”Der ligger et enormt potentiale i kvindeskak. Vi skal blive meget bedre til at få piger og kvinder til at spille skak og fastholde dem i skakmiljøet. Sponsoraftalen med Miracle er et vigtigt skridt på vejen”.


Direktør Lasse Christensen fra Miracle A/S udtaler ”Vi er glade for at kunne støtte det danske kvindelandshold i skak frem mod den næste store udfordring, OL 2014. Skak er en sport, hvor videnskab, kunst og godt håndværk går op i en højere enhed, og det er discipliner som vi i Miracle vægter højt i arbejdet hos vores kunder.”


Sponsoraftalen løber foreløbig frem til 31. december 2014.


miracle525pix
Direktør Lasse Christensen, Miracle A/S og DSUs formand Lars-Henrik Bech Hansen har netop underskrevet sponsoraftalen. Bagerst landstræner Thomas Schou-Moldt og de to landsholdsspillere Louise Fredericia og Sandra de Blecourt Dalsberg
(foto: Thorbjørn Rosenlund)


Om Miracle A/S:
Miracle blev stiftet i 2000 af virksomhedens to administrerende direktører, Lasse Christensen og Mogens Nørgaard, ud fra et ønske om, at skabe en anderledes it-virksomhed. Miracle er totalleverandør af drift, implementering og udvikling, og kerneydelserne er projektudvikling, databaseadministration og konsulentvirksomhed. Miracle har i dag mere end 170 medarbejdere fordelt på moderselskabet og 5 datterselskaber.

 

miracle logo

Kommende begivenheder

 

ccc2018

 

Afsluttede begivenheder

 dm logo_2017_skak_dk

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media