Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Tjele Skaksommerlejr igang

Tjele Skaksommerlejr er en af sommerens stolte skaktraditioner og igen i år har der været fin søgning til arrangementet, der kan byde på hele to stormestre blandt lærerteamet.

 

Fra arrangørerne har vi modtaget følgende beretning:


Af Mads Tudvad
I denne uge er 93 børn og unge i alderen 7 til 21 år samlet til den årlige skaksommerlejr på Tjele Efterskole. Lejren byder på masser af forskellige aktiviteter, heriblandt babyskak, fodbold, kondiskak, rundbold og kykskak. Senere på ugen tager alle lejrens deltagere og ledere på heldagstur til Djurs Sommerland – en tur, der nyder stor popularitet blandt både elever og ledere.

tjele2
GM Jon Ludvig Hammer ved brættet (foto:www.skaklejr.dk)


I løbet af ugen undervises eleverne flere gange dagligt af lejrens ledere, blandt andre GM Jon Ludvig Hammer og GM Allan Stig Rasmussen. Niveaumæssigt er der stor bredde blandt eleverne spændene fra dem, der lige har lært at spille skak, til dem, der har adskillige danmarksmesterskaber på bagen.


tjele1
GM Allan Stig Rasmussen får vist en variant (foto:www.skaklejr.dk)


Eleverne får rig lejlighed til at spille mod hinanden i Lejrturneringen i niveauinddelte grupper, ligesom der stort set altid spilles lyn- eller babyskak i pauserne mellem aktiviteterne.


tjele3
Marie Frank holder styr på tropperne (foto: www.skaklejr.dk)


I Tjelelegene er eleverne sat sammen i 6 hold på tværs af køn, alder og skakmæssig styrke, og i løbet af ugen dyster alle hold mod alle i et hav af forskellige mere eller mindre alternative discipliner, som der trækkes lod om hver dag. Eleverne håber - lederne frygter - hver dag, at vandballonkast mod lederne er dagens disciplin…


Således er lejren en kombination af sociale og skakmæssige aktiviteter, og på den måde får eleverne nemt dannet nye venskaber på tværs af landsdele, mens de samtidig dygtiggør sig i skak.


Lejren har indtil videre været begunstiget med flot vejr, og humøret er i top. Køkkendamerne leverer fremragende mad (særligt kagen til aftenkaffen er populær) og eleverne er både energifyldte og skaklystne – det er en god uge i sommerferien!


Mads Tudvad


Hjemmeside: www.skaklejr.dk

 

Træningssamling for elite og ambitiøse amatører

Næste træningssamling for eliten og ambitiøse amatører bliver i weekenden den 16. - 18. august hos Skakforeningen ØBRO, Rosenvængets Alle 31, 2100 København Ø.

 

Bemærk i øvrigt at træningssamlingen med Yusupov afholdes i weekenden den 20. - 22. september.
 

Landstræner GM Jacob Aagaard fortæller om arrangementet:

Træningssamling i ØBROs lokaler den 16. – 18. august
Ligesom tidligere, er træningsweekenden får både eliten (over 2300) og ambitiøse amatører (2000-2300).

 

Tidspunkterne bliver:

Eliten:
Fredag kl. 18.00 - 22.00
Lørdag kl. 14.30 - 18.30
Søndag kl. 10.00 - 14.00

 

De ambitiøse amatører:
Lørdag kl. 10.00 - 13.30
Søndag kl. 15.00 - 18.30

 

Emnerne bliver variantberegning og midtspil

 

Træningsprincipper:
• Elitetræningen og træningen for ambitiøse amatører vil være baseret på det samme materiale, med en overbygning til eliten.
• Det teoretiske udgangspunkt er Jacob Aagaard: Excelling at Chess Calculation og Calculation. Jeg går ud fra at meget få vil have tid til at kigge i dem i forvejen og forventer det bestemt ikke. Men til dem der vil tænke mere over principperne i forvejen og/eller bagefter vil gå dybere med emnet, så er det her jeg anbefaler man går hen.
• Træningen bliver en blanding af forklaring og masser af opgaveløsning. Hvis man vil blive bedre kan det ikke være alt for abstrakt; man har brug for at lære at finde gode træk!
• Hjemmeopgaver følger

 

Kommende træningsweekender:
4. weekend i september (20.- 22. september) Gæstetræner: Artur Yusupov!

 

Priser:
Prisen for de ambitiøse amatører er 300 kroner for deltagelse begge dage, men kun 200 kroner hvis man må krydse Storebælt for at deltage.

 

Priser for elitetræningen:
Træningen er gratis for Stormestre over 2500 (eller som var på landsholdet ved seneste EM/OL), IMere der har scoret en GM-norm inden for de sidste 12 måneder, IMere der har opnået titlen for mindre end 12 måneder siden og spillere der har scoret en IM-norm indenfor de sidste 6 måneder. (Belønning af fremgang er det generelle princip for prisstrukturen).


Priserne for alle andre er:
GMere: 200 kroner
IMere: 400 kroner
IMere der rejser over Storebælt 200 kroner
Spillere over 2300: 500 kroner
Spillere over 2300, der rejser over Storebælt: 250 kroner

Tilmelding: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

undervisning aagaard

 

Det norske mesterskab

I det norske mesterskab 2013, der blev spillet fra den 29. juni til 6. juli, færdiggjorde 14-årige Aryan Tari sin IM-titel ved at score sin tredje norm – den ene af disse var endda en GM-norm. Uofficielt har han passeret 2400 i rating, så alle formalia skulle være opfyldt og den unge spiller kan udnævnes til International Mester senere på året.


aryan tari_maj2013
(IM) Aryan Tari – spiller med i Politiken Cup senere på sommeren. (foto: thv)


GM Jon Ludvig Hammer blev en sikker vinder af mesterskabet med 7 af 9. I fraværet af Magnus Carlsen var Hammer klar favorit og levede helt op til denne værdighed. Hammer vandt 5 partier og spillede 4 remis.


IM Frode Elsness blev nummer to i turneringen med 6 af 9, men må alligevel være lidt ærgerlig. Hvis han havde scoret et point i de sidste to partier, havde han scoret sin tredje og sidste GM-norm og Norge havde haft endnu en stormester. Det blev kun til en remis i sidste runde, men trods alt en udelt andenplads og en fin ratingfremgang.


Se mere på turneringens hjemmeside: nm2013.sjakkweb.no og hos Bergens Schakklub: www.bergensjakk.no

 

Danskere i udlandet sommeren 2013

Mange danske skakspillere benytter sommeren til at drage til udlandet for at spille skak. Vi har allerede omtalt flere turneringer som f.eks. Visma Chess, Open Teplice og Sveins Minneturnering.


Men vi har et par hængepartier, som der rådes bod på her.


I IV Abierto Internacional Carlos i Spanien blev GM Jacob Aagaard nr. 3 med 7 af 9 efter de serbiske stormestre Aleksa Strikovic (8 point) og Dragan Paunovic (7½ point). Aagaard skrev selv om sin deltagelse, at det ikke var et comeback, men en ferieturnering for ham. Ikke desto mindre fik den danske stormester lejlighed til at sætte en sjov verdensrekord: den hurtigste mat med bondetrækket h3 – h2. Aagaards rekord er på 16 træk, den tidligere var på 20 træk og blev spillet i 2008. Partiet kan ses på Jacob Aagaards egen blog.


Finn Nøhr scorede 5½ point i turneringen og endte som nummer 31 af de 126 deltagere.


Resultater: chess-results.com/tnr101544.aspx?lan=2


Det græske holdmesterskab
GM Sune Berg Hansen var eneste danske spiller i årets græske holdturnering. 34 hold spiller om titlen og hele ti hold rykker ned. Hvert hold består af 10 spillere: først 4 frie brætter, så 3 kvindebrætter (et frit, et U-18 og et U-14) og sidst 3 juniorbrætter (et U-20, et U-16 og et U-12). Matchpoint tæller før brætpoint. Sune Bergs hold ΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ rykkede ned, men med 6 af 7 uden nederlag og en ratingperformance på 2611, gik det fint for den danske stormester personligt.


Se resultater hos Chess-result


Sunningdale Open
WFM Thomine Stolberg-Rohr havde en rigtig god lørdag i den lille engelske Sunningdale Open. To sejre, den ene over IM Jack Rudd, blev det til. Samlet sluttede Thomine Stolberg-Rohr som nummer 30 blandt de 45 deltagere.


Hjemmeside: www.e2e4.org.uk/sunningdale/Jul2013/open.htm

 

Igangværende og kommende udenlandske begivenheder med dansk deltagelse:

 

6. – 14. juli. 103 Jahre FC St. Pauli Schachopen 2013. Bjarne Light med flere deltager.

 

15. - 23. juli. Lüneburger Schachturnier 2013. IM Jens Ove Fries Nielsen spiller med. Kasper Jerviarz står for live-dækningen og IA Poul Jacobsen er dommer.


31. juli – 4. august. Offenes Internationales Schachturnier 2013 des SSC Rostock 07. IM Jens Ove Fries Nielsen og Claus Marcussen er med.


5. – 11. august. Stockholm Open 2013. Steffen Michael Kristensen deltager.

 

Redaktionen modtager gerne tip om danskere i udlandet på adressen:  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

sommerskakDelt sejr på Bornholm

I WIM-turneringen på Bornholm endte WIM Anna Gasik og WIM Ioana-Smaranda Padurariu begge med 6 af 9 og delte dermed sejren. WIM Lili Tóth og WIM Ilena Krasenkova, der førte turneringen efter 6. runde, delte tredjepladsen.


padurariu juli2013
WIM Ioana-Smaranda Padurariu - ratingfavoritten fik en delt førsteplads (foto: thv)


anna gasik
WIM Anna Gasik – delt førsteplads uden nederlag (foto: thv)

 

De danske spillere fik spillet sig noget op til slut i turneringen og endte alle tre på 3½ point, der giver en delt 6. – 10. plads. Kun 2½ point skilte altså nummer 1 fra nummer sidst, en meget jævnbyrdig turnering. Esmat Guindy var eneste dansker, der vandt rating. Sandra de Blecourt Dalsberg er sikkert ked af, at turneringen slutter nu. Efter en sløj start scorede hun tre point i de sidste fire partier.


Slutstillingen:
1. WIM Ioana-Smaranda Padurariu (2208), Rumænien, 6 point
1. WIM Anna Gasik (2205), Polen, 6 point
3. WIM Ilena Krasenkova (2115), Rusland, 5½ point
3. WIM Lili Toth (2161), Ungarn, 5½ point
5. Maria Demidowicz (2096), Polen, 4½ point
6. Klaudia Wisniowska (2178), Polen, 3½ point
6. WIM Oksana Vovk (2151), Danmark, 3½ point
6. WF Esmat Susanne Guindy (2051), Danmark, 3½ point
6. WF Sandra de Blecourt Dalsberg (2106), Danmark, 3½ point
6. WF Kanwal K. Bhatia (2034), England, 3½ point


I den sideløbende Bornholm Sommer Skak var IM Jens Over Fries Nielsen helt suveræn og vandt med 6 af 6 et point foran Alexander Rosenkilde. 74-årige Kjeld Ehlers imponerede i turneringen ved at vinde 149 ratingpoint over de seks runder.


Flere fotos, alle partier med mere findes på: 
www.skakturnering.dk/turnering/bwim13/hjemmeside/index.asp 

 

Bornholm Skakklub: www.bornholms-skakklub.dk

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media