Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Fornem dansk gevinst i Rilton Cup

Rasmus Thøgersen fra Jetsmark leverede et opsigtsvækkende resultat i dag med de sorte brikker i Rilton Cup, da han besejrede den hollandske stormester Ivan Sokolov (2589). Sokolov var i sin bedste tid en del af verdenseliten, og havde 2704 i rating i 2004. Selvom Sokolov ikke længere har helt samme styrke, er det noget af en kapacitet, som Thøgersen i dag slog.

 

Fra Stockholm fortæller Rasmus Thøgersen til skak.dk: ”Jeg følte egentlig, at jeg var ganske fint med i kampen hele vejen, men det var ham der havde presset indtil han spillede 33.Kf1? - efter jeg så 33...Sxd5! var det jo kun mig, der kunne vinde det. I slutspillet var han ikke særlig præcis, og han virkede lidt træt af livet, så der troede jeg bestemt på chancerne. Sokolov er klart den bedste spiller, jeg har slået.”


Se partiet til sidst i artiklen.

 

rasmus thoegersen_dec_2017
Rasmus Thøgersen – godt på vej til en norm i Rilton Cup. Foto: Thomas Vestergård


Sejren over Sokolov kommer ovenpå et lidt mærkeligt turneringsforløb for Rasmus Thøgersen. Han tabte de to første partier til et par stærke IMere, men har nu vundet fem partier på stribe. Udover sejren over Sokolov har også IM Axel Ornstein (2340) og IM Roven Vogel (2463) måtte give fortabt.


I ottende runde møder Thøgersen sin klubkammerat GM Allan Stig Rasmussen med hvid. Med danske briller nok en lidt uheldig parring, men spændende at følge med live torsdag kl. 15.00. Allan Stig Rasmussen er ubesejret i turneringen og ligger lige under de førende i tabellen.


Stillingen efter 7. runde:
1. GM Kacper Piorun (2651), Polen, 5½ point
2. GM Michal Krasenkow (2671), Polen, 5½ point
3. GM Aryan Tari (2593), Norge, 5½ point
4. GM Kirill Alekseenko (2590), Rusland, 5½ point
5. GM Benjamin Gledura (2613), Ungarn, 5½ point
6. GM Johan Salomon (2475), Norge, 5½ point
....
11. GM Allan Stig Rasmussen (2543), Danmark, 5 point
14. Rasmus Thøgersen (2260), Danamrk, 5 point
30. IM Martin Percivaldi (2389), Danmark, 4½ point
36. IM Jesper S. Thybo, Danmark, 4 point

 

Partiet Sokolov - Thøgersen fra 7. runde:Turneringens hjemmeside: www.rilton.se

 

New Chess Brains i Hamburg

I Hamburg arrangerer FM Wolfgang Pajeken i denne uge en skakfestival der består af to lukkede IM-grupper samt en "ungdomslandskamp" mellem Danmark og Tyskland over 5 brætter.

 

 

Fra venstre Simon Ehrenreich, FM Viktor Haarmark Nielsen, FM Filip Boe Olsen, Thomas Søndergaard Thybo, Sander Stage Steffensen, Adesh Easwaralingam og Casper Liu. Foto: Michael Ehrenreich

 

I IM-grupperne ser feltet således ud:

 

IM-gruppe A 

GM Petar Genov, Bulgarien (2457)
IM Georgios Souleidis, Grækenland (2403)
FM Emil Schmidek, Tyskland (2372)
Luis Engel, Tyskland (2366)
Matiss Mustaps, Letland (2329)
Daniel Kopylov, Tyskland (2322)
FM Filip Boe Olsen, Danmark (2307)
IM Alexander Bodnar, Ukraine (2280)
WIM Fiona Sieber, Tyskland (2173)
Andrei Ioan Trifan, Tyskland (2131) 

 

Link til resultater: HER

 

IM-gruppe B: 

GM Zigurds Lanka, Letland (2425)
IM Michael Kopylov, Ukraine (2410)
Jakob Pfreundt, Tyskland (2384)
FM Ashot Parvanyan, Armenien (2379)
IM Klaus Berg, Danmark (2323)
FM Alexander Riess, Tyskland (2305)
FM Viktor Haarmark Nielsen, Danmark (2290)
FM Jana Schneider, Tyskland (2205)
WFM Teodora Rogozenco, Tyskland (2169)
Jakob Leon Pajeken, Tyskland (2165)

 

Link til resultater: HER

 

IM Klaus Berg: Comeback til turneringsskak efter nogle års pause. Foto: Niels Erik Nielsen 

 

De to danske FMere skal score 6½ af 9 for en IM-norm.

 

I "ungdomslandskampen" mellem Danmark og Tyskland skal de to hold dyste i hurtigskak, lynskak, opgaveløsning, spil i udvalgte stillinger, simultanmatch mod GM Zigurds Lanka samt en fodboldkamp. Holdene ser således ud:

 

DANMARK
Thomas Søndergaard Thybo (2084) - årgang 2002 

Sander Stage Steffensen (1999) - årgang - 2003 

Casper Liu (1963) - årgang 2005

Adesh Easwaralingam (1960) - årgang 2003

Simon Ehrenreich (1814) - årgang 2005


TYSKLAND
Nikolas Wachinger (2243) - årgang 2003
Colin Colbow (2008) - årgang 2005
Theis Pahl (1923) - årgang 2004
Erik Pahl (1794) - årgang 2004
Timo Block (1751) - årgang 2004  

 

Både de to lukkede grupper og ungdomslandskampen spilles på Jugendherberget YES i Hamburg, hvor spillerne også samtidigt er indkvarteret. Så der er lagt op til en hyggelig uge med masser af skak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nytårshilsen fra DSU

Ved udgangen af endnu et begivenhedsrigt år var der, trods et stadigt alarmerende lavt medlemstal, heldigvis mange begivenheder som giver anledning til smil.

 

De største fremkaldte naturligvis vore 2 ungdoms Europamestre, henholdsvis Jonas Bjerre i U14 og Jesper Thybo i U18, som begge på sidstedagen af turneringen viste det format som er nødvendigt for at gå helt til tops. Der er sagt og skrevet meget om disse resultater, her skal blot nævnes at de naturligvis giver stor optimisme for fremtiden.

 

Tidligere på året færdiggjorde Jesper Thybo IM titlen, lige præcis tidsnok til sin første LH klasse deltagelse ved DM, hvor GM Mads Andersen i en fremragende arrangeret turnering forsvarede sit danske mesterskab. Et DM som desuden huskes for indførelsen af 30 træks remis reglen, som helt sikkert medvirkede til at hæve gevinstprocenterne markant.

 

På det organisatoriske plan huskes 2017 nok primært for 4 emner. HB besluttede, efter et bredt rundspørge blandt medlemmerne, at Skakbladet i forbindelse med redaktørskifte skulle ændre udgivelsesfrekvens til nu 4 numre årligt. Og heldigvis har vi kunnet konstatere at bladet, efter 39 år i Thorbjørn Rosenlunds sikre hænder, med nænsomme ændringer fremstår levende og interessant med Lars Schandorff og Jan Løfberg ved roret.

 

nytaar2017

Thorbjørn Rosenlund blev hædret ved en velbesøgt reception ved DM i Rebild. Her får han overrakt Dansk Skak Unions gave, signalflag og navigationssystem til lystbåden, af formand Poul Jacobsen. Foto: Thomas Vestergård


Udlændingesagen fandt sin afslutning med et forlig efter et omdiskuteret forløb, hvor HB i erkendelse af hvor ressourcekrævende en fortsættelse af sagen ville være for Unionen, ikke bare økonomisk men også kræfte- og engagementsmæssigt, besluttede helt at fjerne udlændingebegrænsningen, mod at modparten betalte sagens omkostninger.

 

HB besluttede at nedsætte et Ungdoms FU, som udelukkende får ansvaret for udviklingen og administrationen af vores organiserede ungdomsskak. Konkret betyder det alt ungdomsarbejdet, med undtagelse af ungdomslandstrænerens ansvarsområde. Det er en særlig glæde at meddele at udvalget nu er nedsat, og holder sit første møde den 21. januar. Personligt ser jeg frem til inspirerede og energiske bidrag fra udvalget, hvis medlemmer vi vil præsentere i en selvstændig nyhed i januar.

 

Endelig nåede HB frem til vedtagelse af en elitepolitik, som vi nu for alvor skal forsøge at få noget godt ud af. Indholdet har fået en blandet modtagelse, men jeg tror og håber vi med tålmodighed kan få gode resultater med de nye retningslinjer, i hvert fald gav EM 2017 holdet grund til optimisme. Eliteudvalget, som jo har overtaget landstrænerens funktioner, er i hvert fald indstillet på at skabe de bedst mulige relationer til topspillerne.

 

Til slut vil jeg gerne takke såvel ansatte som frivillige ledere på alle niveauer, for de indsatser hver især yder til vort fælles bedste! Uden jeres indsats var der ingen union.

Med håbet om at alle kommer velbeholdne gennem årsskiftet, ønsker Dansk Skak Union alle medlemmer og skakelskere et godt nytår 2018.

Med venlig hilsen


Poul JacobsenKort nyt uge 52

John Christopher Christensen fra Silkeborg fik en oplevelse for livet, da han i Zagreb i Kroatien spillede simultan mod den tidligere verdensmester Gary Kasparov. Der var 22 spillere til start og John var den sidste der sad tilbage - desværre blev det ikke til point.

 

 

En stolt John Christoffer Christensen i selskab med den 13. verdensmester. Foto: Privatfoto

 

I Rilton Cup er der spillet 5 runder og generelt har de danske spillere klaret sig godt. IM Jesper Søndergaard Thybo har imponeret ved at udspille GM Kirill Alekseenko (2590) i 3. runde, men desværre fik russeren lov til at undslippe med en pat. Se partiet her:  

 

 

De danske resultater i Rilton:

 

Rilton Cup: 

GM Allan Stig Rasmussen (2543) - 4 point
IM Jesper Sondergaard Thybo (2473) - 3 point
IM Martin Percivaldi (2389) - 2½ point
Rasmus Thøgersen (2260) - 3 point

 

Rilton Elo: 

Ellen Fredericia Nilssen (2023) - 4 point
WCM Ellen Kakulidis (1969) - 3½ point

 

Link til turneringens hjemmeside: http://www.rilton.se/

 

 

 

I "VI Festival Internacional de Ajedrez Ciudad de Lorca 2017", der spilles 40 km. syd for Barcelona, endte FM Jonas Bjerre fra Skanderborg på 5½ af 9 efter nederlag i de to sidste runder. På trods af afslutningen var der stadig en præstation omkring hans ratingtal. Tavs Bjerre endte på  50%, hvilket var en anelse over forventet score. Link til resultater fra turneringen: HER. Nu går turen videre til "Open Internacional de Roquetas", hvor Jonas er seedet som nummer 31 i et felt på 276 spillere og hvor også Henrik Bolding Pedersen og Tavs Bjerre deltager. Link til denne turnering: HER

 

I Böblinger Open delte GM Mads Andersen førstepladsen med 7/9, men blev desværre henvist til 3. pladsen på grund af dårligere korrektion. IM Bjørn Ochsner og FM Filip Boe Olsen sluttede på 6 point, Bjarne Light på 5 point og Peter Grove fik 4 point. Slutstillingen i turneringen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hector vandt ØBRO Nytår 2017

Forhåndsfavoritten GM Jonny Hector fra Nordkalotten vandt ØBRO Nytår 2017 med 6 af 7 og ½ points forspring til IM Mikkel Djernæs Antonsen og IM Jakob Aabling-Thomsen. Hector har vundet turneringen flere gange og var også forsvarende mester. Turneringssejren kom i hus med Hectors sædvanlige skarpe og kompromisløse spil, der ikke levner plads til mange remiser. Undervejs tabte han til IM Mads Hansen, men resten af partierne blev vundet.

 

hector2 dec_2017

GM Jonny Hector vandt førstepræmien på 7.000,- kr. Foto: Thomas Vestergård


To spillere forblev ubesejrede i turneringen, IM Mikkel Djernæs Antonsen og IM Jakob Aabling-Thomsen. En vinder af deres indbyrdes parti i sidste runde havde delt sejren med Hector, men efter 70 træk blev partiet remis med kun seks brikker tilbage på brættet.


Hector slog en anden svensker i sidste runde, Thomas Johansson (2160), en af turneringens positive overraskelser. Med 5 af 7 vandt Thomas Johansson 49 Elo-point.


En anden spiller, der vandt meget rating, var 15-årige Nicolai Kistrup, der kunne sætte 82 point ind i Elo-banken.

 

kistrup dec_2017
Nicolai Kistrup nu med 2078 i Elo. Foto: Thomas Vestergård


Også den lokale Viktor Haarmark Nielsen gjorde en god figur i turneringen og har nu næsten 2300 i rating.

 

viktor harmark_dec_2017
Viktor Haarmark Nielsen – nyt Elotal på 2298. Foto: Thomas Vestergård


Se resultater og mange partier her

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media