Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Træningssamling i Chess House i Aarhus

Kvindelandstræner Peter Thorsbro skriver til skak.dk om hans aktiviteter med de bedste kvindelige spillere:

 

Den 11. -12. november mødtes kvindelandsholdet til træningssamling i Chesshouse. Træningssamlingerne er et tilbud til de 12-14 stærkeste aktive kvinder i Danmark, og følger en forløb på i alt 4 træningssamlinger frem mod OL 2018.

 

Der var mødt talstærkt op, og en veloplagt GM Jakob Vang Glud førte os igennem weekendens temaer, som var Carlsbad strukturen og lidt forståelse omkring Breyer i Spansk. Forud for træningen havde vi gennemgået materiale, bl.a. DVD sponseret af Sam Collins om Carlsbad.

 

 

Kvindelandsholdet samlet i Chess House i Aarhus. Foto: Gert Medom 

 

Næste træningssamling bliver i det nye år i København, hvor GM Lars Schandorff vil gennemgå et ikke endnu fastlagt program. Derudover byder det nye år på en træningstur til Capelle La Grande samt muligvis træningsmatcher mod Norge og Øbro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIDE Grand Prix Mallorca

24 spillere har været med i årets FIDE Grand Prix, der består af fire store turneringer med 18 deltagere hver gang. Hver af de 24 spillere skal således stå over i en af de fire turneringer, for at systemet går op. Indtil nu har der været spillet i Dubai, Moskva og Geneve. Sidste turnering starter i morgen på Mallorca.

 

Der spilles 9 runder efter Schweizer-systemet. Betænkningstiden er 100 minutter til de første 40 træk, 50 minutter til de næste 20 træk + 15 minutter til resten af partiet. Dertil lægges 30 sekunder pr. træk helt fra træk 1.


De 18 spillere på Mallorca i ratingorden:

Levon Aronian (2801), Armenien
Maxime Vachier-Lagrave (2796), Frankrig
Hikaru Nakamura (2780), USA
Ding Liren (2774), Kina
Peter Svidler (2763), Rusland
Anish Giri (2762), Holland
Li Chao (2741), Kina
Teimour Radjabov (2741), Aserbajdsjan
Pentala Harikrishna (2738), Indien
Dmitry Jakovenko (2721), Rusland
Boris Gelfand (2719), Israel
Pavel Eljanov (2707), Ukraine
Francisco Vallejo Pons (2705), Spanien
Evgeny Tomashevsky (2702), Rusland
Richard Rapport (2692), Ungarn
Ernesto Inarkiev (2683), Rusland
Alexander Riazantsev (2683), Rusland
Jon Ludvig Hammer (2629), Norge

 

jon ludvig_hammer_2017

Norske Jon Ludvig Hammer, der i Danmark spiller for Køge, er lavest ratet i turneringen.
Foto: Thomas Vestergård


Udover præmiesummen på 130.000 Euros i hvert Grand Prix, er der også to pladser i næste års Kandidatturnering i Berlin på spil. I den samlede stilling fører Shakrhiyar Mamedyarov og Alexander Grischuk lige nu, men Maxime Vachier-Lagrave og Teimour Radjabov kan overhale dem med et godt resultat på Mallorca.


Indtil nu er følgende spillere kvalificeret til Kandidatturneringen:

 

Sergey Karjakin, Rusland (taber af sidste VM-match)
Levon Aronian, Armenien (World Cup vinder)
Ding Liren, Kina (World Cup finalist)
Wesley So, USA (bedste ratinggennemsnit i 2017)
Fabiano Caruana, USA (næstbedste ratinggennemsnit i 2017))
Vladimir Kramnik, Rusland (Wild Card)


Program:
Torsdag den 16. november kl. 14.00: 1. runde
Fredag den 17. november kl. 14.00: 2. runde
Lørdag den 18. november kl. 14.00: 3. runde
Søndag den 19. november kl. 14.00: 4. runde
Mandag den 20. november kl. 14.00: 5. runde
Tirsdag den 21. november – fridag
Onsdag den 22. november kl. 14.00: 6. runde
Torsdag den 23. november kl. 14.00: 7. runde
Fredag den 24. november kl. 14.00: 8. runde
Lørdag den 25. november kl. 14.00: 9. runde


Hjemmeside: worldchess.com/gp2017/

 

Nyt fra Hovedbestyrelsen

Fra weekendens HB møde kan følgende korte hovedpunkter nævnes:

 

HB har godkendt nedsættelsen af et Ungdoms FU når de sidste medlemmer er fundet. I forbindelse med budgettet er det besluttet hvilke områder, der skal sortere under Ungdoms FU, samt at de tilhørende budgetter følger med. Forhåbentlig lykkes det hurtigt at finde de sidste 2 medlemmer, så udvalget kommer i gang. Hvis nogen af læserne kunne tænke sig at bidrage med opgaven, må man meget gerne kontakte undertegnede for yderligere oplysninger om opgaven.

 

Det blev besluttet fremover at opdele Ungdoms DM i 2 stævner, nemlig et åbent U-DM og et Pige-DM. Desuden besluttedes det at justere aldersgrænserne i turneringen, så de harmonerer med aldersgrænserne ved NM for Ungdom.

 

Endelig vedtog HB enstemmigt en elitepolitik stærkt inspireret af forslag fra Claus Andersen, med justeringer fra FU. Den vedtagne elitepolitik kan downloades til gennemlæsning her

 

Eliteudvalget præsenterede efter denne vedtagelse sine tanker om fremtidens elitepolitik. Der er nedsat et Eliteudvalg bestående af 4 personer, Mads Boe, Kaare Hove Kristensen, Tom Petri Petersen og Poul Jacobsen. Udvalget har holdt sit første møde, og vil inden længe offentliggøre hvorledes det agter at håndtere opgaven.


Budgetforslaget for 2018 blev færdigbehandlet og vedtaget med et forventet underskud på kr. 189.000 kr.


6. Hovedkreds stillede forslag om et forsøg med at spille efter matchpoint i Pokalturneringen 2018. Der var en del debat herom, og som det senere vil fremgå af referatet, blev det en snæver vedtagelse.

 

På vegne af HB


Poul Jacobsen


king

FIDE World Junior and Girl Under 20 Chess Championship 2017

Claus Vangsgaard fra Vejlby Risskov Skakklub, der er far til Freja og Bjarke, skriver til skak.dk om Junior VM i Italien, hvor Danmark er repræsenteret med tre deltagere: 

 

Årets junior VM afvikles i år i den lille norditalienske skisportsby Tarvisio, der ligger helt oppe i hjørnet mellem Østrig og Slovenien. Fra Danmark består den lille danske delegation af Martin Percivalli og Bjarke Vangsgård i åben række (seedet 68 og 137 ud af 148 deltagere) og i pigerække Freja Vangsgård (55/89). Den lidt afsides placering gav nogle ret lange rejsetider, da man fra nærmeste italienske lufthavn i Venedig måtte rejse 2½ time i bus. Vi er blevet indkvarteret i et lille hyggeligt familiedrevet skisportshotel, hvor maden er bedre end vi normalt oplever det til ungdomsmeterskaber. Eneste ulemper er, at vi bor 3 – 4 km fra spillestedet og at vejret absolut ikke er hvad man kunne forvente i Italien – her er der allerede faldet megen sne og det fryser 5 grader om natten og i næste uge truer de med ned mindst 15 graders frost.

 

 

Den danske delegation i vinterkulden i Italien. Fra venstre Claus Vangsgaard, Freja Vangsgaard, Martin Percivaldi, Bjarke Vangsgaard og Ruggero Percivaldi. Privatfoto Ruggero Percivaldi


Hvad der til absolut ikke er bedre end normalt , det er det organisatoriske, hvor første dagen bedst kan beskrives med ordet kaos. Som normalt indledes der med technical meeting, hvor alle de praktiske ting omkring turneringen skal gennemgås, såsom turneringsreglemaent og transport. Inden dette møde fik vi at vide, at vi ville blive hentet i bus på hotellerne en halv time inden mødet, men bussen kom først klokken 10, og vi skulle omkring et par andre hoteller før vi ankom til mødestedet. Så skulle man tro, at vi kunne deltage i mødet, men nej – først skulle vi alle tjekkes ind mv. så selv om jeg var en af de første i køen, så måtte jeg vente en halv time, da den hviderussiske delegation skulle betale 600 euro ekstra kontant, da deres forbund åbenbart ikke havde betalt andet end overnatning. Og da jeg var færdig til at gå ind, så afsluttede de mødet – og arrangørerne af transporten gik hjem uden at oplyse os noget om, hvornår bussen gik tilbage til hotellet. I øvrigt er der kun en afgang hver vej – en time før rundestart og en hjem efter fire timer – så vi kommer vist til at gå meget! Selve starten blev en halv time forsinket, og de fik aldrig live-transmissionen til at virke.

Begge grupper er meget stærke og i åben række kan det ses af deltagelse af 26 stormestre og over 30 internationale mestre, hvilket betød, at tredjeseedede Rasmus Svane i første runde skulle møde en IMer – og tabte, hvad der faktisk skete for tre stormestre. Topseedede GM Van Foorest fik også kun remis.

 

For den danske delegation gik det som forventet. Martin vandt i første runde med sort i en åbning der via fransk endte som en lukket sicilianer: Hans portugisiske modstander spillede længe ganske fornuftigt, men han fik ikke stillet Martin overfor de store udfordringer og efter en overseelse var det slut, da hvids konge blev fanget i et matnet. Bjarke havde sort i en kongeinder mod en argentinsk IM og fik efterhånden en lille strategisk fordel frem til træk 30, hvor en fejlberegning i begyndende tidnød førte til, at sorts kongestilling blev for hullet, og argentineren kørte effektivt angrebet igennem. Freja mødte med sort den nykårede græske U18 mester fra EM i to-springervarianten i Caro-Kann. Freja fik en ganske fornuftig stilling, men den græske WGM opretholdt et konstant pres i en lidt ubehagelig stilling og det førte til en unøjagtighed, der blev straffet med et effektivt offer på sorts kongestilling. 

 

Program for turneringen:  

13. november kl. 15:00 - 1. runde
14. november kl. 15:00 - 2. runde
15. november kl. 15:00 - 3. runde
16. november kl. 15:00 - 4. runde
17. november kl. 15:00 - 5. runde
18. november - fridag
19. november kl. 15:00 - 6. runde
20. november kl. 15:00 - 7. runde
21. november kl. 15:00 - 8. runde
22. november kl. 15:00 - 9. runde
23. november - fridag
24. november kl. 15:00 - 10. runde
25. november kl. 09:00 - 11. runde 

 

Link til hjemmesiden: http://www.fideacademy.com/wjcc2017/

 

Link til danske resultater fra turneringen: HER

 

Link til live: http://www.fideacademy.com/wjcc2017/live-games/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senior VM halvvejs

Mandag var fridag ved Senior VM i Acqui Therme i Italien. Der er nu spillet 6 af de 11 planlagte runder. De danske spillere har generelt scoret en smule under forventet; men det kan der vendes op og ned på i de sidste fem runder.

 

Danmarks eneste spiller i +50 Gruppen, Peter Larsen (2286) fra Allerød, fik næsten en ekstra fridag søndag, da IM Peng Kong Chan fra Singapore med sort slog danskerens testamentebonde og måtte strække våben efter bare 11 træk.Peter Larsen har scoret 4 af 6 og ligger nummer 14 af 94 spillere i +50 gruppen, mod en seedning som nummer 21. Peter Larsen har i 7. runde sort mod IM Evgenij Kalegin (2426) fra Rusland i et parti, der forventes at blive vist live.


GM Julio Granda (2650), Peru, GM Rogelio Antonio (2431), Filipinerne, GM Zurap Sturua (2536), Georgien, GM Eric Prie (2482), Frankrig, IM Alexander Reprintsev (2361), Ukraine og IM Oliver Brendel (2334), Tyskland, fører gruppen med 5 af 6.

 

peter larsen2012
Peter Larsen ved Politiken Cup 2012. Foto Thomas Vestergård


I +65 gruppen er Jens Hartung-Nielsen bedst placerede dansker som nummer 35 af de 166 deltagere. Hartung-Nielsen skal i 7. runde op mod svenske IM Nils-Gustaf Renman (2368), der har de hvide brikker.


Stillingen i +65-gruppen:
1. GM Vlastimil Jansa (2425), Tjekkiet, 5 point 6
2. IM Arkady Shevelev (2280), Israel, 5 point
3. GM Vladimir Okhotnik (2434), Frankrig, 5 point
4. GM Anatoly Vaisser (2503), Frankrig, 5 point
5. GM Yuri S. Balashov (2437), Rusland, 5 point
6. FM Christian Hess (2236), Tyskland, 5 point
...
35. Jens Hartung Nielsen (2204), Danmark, 4 point
52. IM Bent Sørensen (2216), Danmark, 3½ point
77. FM Jørgen Hvendekilde (2058), Danmark, 3 point
134. Niels M. Rendlev (1837), Danmark, 2 point

 

jens hartung_2017
Jens Hartung-Nielsen ved Senior KM 2017, som han vandt. Foto Thomas Vestergård

 

Resterende program for turneringen:
14. november kl. 14.30: 7. runde
15. november kl. 14.30: 8. runde
16. november kl. 14.30: 9. runde
17. november kl. 14.30: 10. runde
18. november kl. 14.00: 11. runde

 

Link til Chess-Results: HER

Link til hjemmeside for turneringen: www.scaccomattissimo.eu/seniores2017/

 

Kommende begivenheder

 

ccc2018

 

Afsluttede begivenheder

 dm logo_2017_skak_dk

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media