Spil skak online
på Skakserver.dk


Danmark - Brasilien 3 - 1
3. september 2012
Thomas Hauge Vestergård

De danske kvinder slog i 5. runde ved OL i Istanbul Brasilien.

I 6. runde møder kvinderne Italien mens holdet i den åbne række møder Algeriet.

Af Thorbjørn Bromann
5. runde: Flot sejr i svingende match
Danmark – Brasilien 3 - 1
WIM Oksana Vovk (2159) WIM Juliana Sayumi Terao (2187) 0 - 1
WFM Esmat Suanne Guindy (2132) -WCM Vanessa Ramos Gazola (2033) 1 - 0
WFM Louise Winther Fredericia (2091) - Artemis Pamela Soares Cruz (1996) 1 - 0
WFM Marie Frank-Nielsen (1983) - WFM Suzana Komoto Chang (2006) 1 - 0

Efter fredagens fine 4-0 sejr over Jamaica var der lagt op til en forholdsvis lige og spændende match i 5. runde mod Brasilien. Brasserne valgte overraskende nok ikke, at stille op med deres 1. bræt, hvilket pludselig betød, at vi var svage favoritter på papiret. Det var vi dog ikke spor kede af, men vi vidste også, at dette var en meget vigtig match, da vi ved forrige OL havde svært ved, at vinde disse på papiret lige matcher.

Som sædvanlig havde vi forberedt os til alle partierne. Det er dog ikke lige nemt altid. Èn af brasserne havde denne gang 15 partier på databasen, mens Maries modstander havde over 500 partier. Hun spillede til gengæld alt muligt med hvid, så det var heller ikke nemt. Marie og jeg kiggede dog på en speciel variant, som modstanderen havde spillet nogle få gange før mod siciliansk og som det kunne tænkes, at hun ville gentage igen. Det så giftigt ud for hvid, som dog umiddelbart kunne tage en bonde, men derefter skulle spille meget præcist for bare, at have lige spil. Vi havde set på flere partier i denne variant (bl.a. med Mads Andersen som sort) og haft computeren på den, så det var rigtig dejligt, da modstanderen så også spillede det i partiet. Lidt tidligt i de komplicerede varianter blev der dog afveget, men Marie spillede fortsættelsen stærkt, selvom der blev brugt en del tid på, at lede efter matsætninger, da hvids konge var noget på afveje. I hele partiet var der dog tale om spil til et mål og Marie vandt sikkert partiet. En super start!

Esmat var til gengæld lidt på hælene med sort på bræt 2 i det meste af partiet. Hun skulle virkelig holde tungen lige i munden for ikke, at komme til at stå dårligst og det lykkedes rimelig fornuftigt i første halvdel af partiet. Senere blev der ofret en kvalitet, men stillingen var stadig rimelig i balance indtil modstanderen fik overtaget og overtog Esmats baglinje. Samtidig var Esmat klart bagud på klokken, men her vendte partiet pludselig. Først overså modstanderen et godt forsvarstræk, som Esmat spillede á tempo og derefter spillede modstanderen alt for hurtigt og tillod Esmat, at vende stillingen i et træk til klar dansk gevinststilling, som efterfølgende blev kørt stensikkert hjem. Et heldigt point, men som fik rettet op på Esmats blamage mod Østrig, hvor hun var i den modsatte rolle.


Esmat Guindy (foto: Thorbjørn Bromann)

Med 2-0 og to partier tilbage, så det rigtig godt ud. Særligt fordi vi stod fint begge steder. Louise havde ellers været lidt på hælene i sit engelske parti med hvid og mistede på et tidspunkt en bonde, selvom der vist var lidt kompensation. Modstanderen havde spillet fint indtil slutspillet, men herfra var det Louise, som overtog styringen. Med lidt hjælp fra modstanderen fik Louise et vundet slutspil, som dog lige skulle tænkes igennem før pointet var i hus og matchen vundet.

Bortset fra Marie, så var Oksana den dansker, som havde stået klart bedst undervejs i partiet. Stille og roligt blev fordelen større og det lignede en flot og sikker sejr. Der lå dog hele tiden og lurede lidt farligt modspil til modstanderen, hvis Oksana ikke passede på og det var desværre præcis det som skete, da Oksana efter tidskontrollen lidt hurtigt fik spillet et forkert springertræk. Derfra blev partiet nu pludselig uklart og kunne gå til begge sider. Oksana ville dog stadig vinde og undveg derfor en trækgentagelse, der ville have givet remis. Det blev satset lidt, men desværre gav det bagslag og et nederlag. Det var surt for Oksana, der i størstedelen af partiet spillede rigtig godt.

Samlet set virkede 3-1, som et meget fair resultat, selvom det nemt kunne være blevet mange andre cifre. Vi er nu rigtig godt med i turneringen, men i 6. runde venter det stærke hold fra Italien, som er klare favoritter mod os. De har dog ikke spillet så overbevisende indtil videre, så vi går efter at levere et godt resultat.

Thorbjørn Bromann

Hjemmeside: www.chessolympiadistanbul.com

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler