Spil skak online
på Skakserver.dk


Østrig - Danmark 3 - 1
30. august 2012
Thomas Hauge Vestergård

Det danske kvindehold var i 2.runde tæt på matchpoint mod Østrig.

Vi har modtaget nedenstående fra kvindelandstræneren.

Af Thorbjørn Bromann
Østrig – Danmark 3 - 1
WFM Julia Novkovic (2066) - WIM Oksana Vovk (2159) ½ - ½
WIM Anna-Christina Kopinits (2264) - WFM Esmat Suanne Guindy (2132) 1 - 0
Anna-Lena Schnegg (2088) - Carina Jørgensen (2012) 1 - 0
WFM Katharina Newrkla (2165) - WFM Marie Frank-Nielsen (1983) ½ - ½

På forhånd så kampen mod Østrig svær ud for kvindeholdet, men vi var bestemt ikke uden chancer for at få matchpoint. En østrigsk spiller fortalte os inden kampstart, at deres mystiske opstilling med de stærkeste spillere på lavere brætter var lavet af taktiske årsager. Flere hold har haft sådanne overvejelser, men det er forholdsvis sjældent, at vi oplever det i samme grad i kvinderækken, som på Østrigs hold.

Hver aften mødes kvindeholdet og jeg for at se på højdepunkterne fra dagens partier sammen for derefter at sætte holdet og lægge taktikken, når rundelægningen for næste dag er kommet. Til Østrigskampen var det meningen, at Carina skulle sidde over og det blev også indberettet elektronisk. Onsdag morgen følte Louise sig dog utilpas, således at vi i stedet skiftede Carina ind på holdet. Det kan man sagtens gøre, så længe det er før kl. 10, hvor der er deadline for holdopstillingerne.

Alle vores spillere havde forberedt sig grundigt ift. østrigernes partier på databasen, men der blev hurtigt afveget på de fleste af brætterne. Esmat var ude af forberedelserne allerede efter træk 1, men fik alligevel en behagelig stilling med hvid mod østrigernes højest ratede spiller. Efter åbningen spillede Esmat fremragende, men brugte samtidig for meget tid. Lidt efter lidt blev modstanderen udspillet, men da Esmat (med 4 minutter tilbage på klokken udover tillægstiden) skulle sætte det afgørende stød ind overså hun et dækket felt, der fuldstændig endte med at vende partiet. Det var super ærgerligt, da Esmat havde meget klar fordel, men altså nu endte med at tabe.

Carina fik på bræt 3 en lidt dårligere stilling efter åbningen, men den var ikke dårligere end at der kunne opstå gode remischancer. Desværre spillede den meget unge modstander det godt og Carina blev langsomt spillet tilbage. Undervejs fandt Carina et par gode forsvarstræk, men det var desværre ikke nok til at give point denne gang.

Oksana, der fik en fridag i 1. runde, spillede et fornuftigt parti på bræt 1. Stillingen var i store dele af partiet meget lige, men til sidst var det mest østrigeren, der kunne forsøge noget. Alligevel afslog Oksana remis efter samråd med mig, da vi behøvede en sejr for at få matchpoint. Der blev senere tilbudt remis yderligere en gang hver af begge spillere før de kunne blive enige om pointdelingen.


Danmarks førstebræt Oksana Vovk (foto: Thorbjørn Bromann)

Tilbage sad Marie på 4. brættet, som kom fint fra åbningen, men dog undlod at tage en bonde, som ellers så indbydende ud. Partiet svingede flere gange frem og tilbage med både glimrende træk og tvivlsomme planer fra begge parter. Undervejs så det sort ud, men til sidst var det Marie, der havde gevinstchancerne. Det endte med en trækgentagelse og dermed remis, hvilket vist var et helt fair resultat i et meget spændende parti, som vi hyggede os en del med i aftenens efteranalyser med et par af herrespilerne.Marie Frank-Nielsen (foto: Thorbjørn Bromann)

Schandorff har skrevet lidt om kamplederne i hans beretninger. Vi har heller ikke været så heldige med vores. I 1. runde blev Louise kommanderet til at skrive et ekstra tilfældigt træk på hendes noteringsliste, selvom det var modstanderen, der havde skrevet et træk for meget og Louise havde noteret korrekt. Samme kampleder skred heller ikke ind trods flere protester fra mig, da Nigerias 4. bræt talrige gange trak flere træk i træk uden at notere for at spille på Maries tidnød.

I 2. runde ville kamplederen have, at jeg skulle sige til Carina næste gang hun var i trækket, at hun ikke skulle trykke så hårdt på uret. Inden det nåede, at blive Carinas tur blev kamplederen skiftet ud, men de to kampledere nåede at viske et par ord til hinanden, så jeg gik selvfølgelig ud fra, at den nye vidste besked. Da det blev Carinas tur gjorde jeg derfor, som jeg havde fået besked på, hvorefter den nye kampleder kom flyvende og brokkede sig vildt. Han kunne dog ikke engelsk, så han måtte hente en anden kampleder, som straks også gik i gang med at irettesætte mig. Da jeg så forklarede den engelsktalende kampleder om situationen fik de begge meget hurtigt undskyldt med ”no problem, no problem” og flove gestikulationer.

Det blev altså ved 3-1 til Østrig, selvom vi var meget tæt på uafgjort, hvis Esmat havde fulgt op på hendes fine forarbejde. I dag gælder det Aserbajdsjan – en meget hård lodtrækning i 3. runde. Alle deres spillere har over 2200 i elo, så de er selvsagt klare favoritter. Louise er klar til at spille igen, så det bliver Carina, der sidder over.

Thorbjørn Bromann

Hjemmeside: www.chessolympiadistanbul.com

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler