Spil skak online
på Skakserver.dk


Afrunding på Horsens Lang Weekend 2012
23. juli 2012
Thomas Hauge Vestergård

Som afrunding på Horsens Lang Weekend 2012 bringer vi her, ligesom sidste år, et interview med vinderen.

Af Eigil Straarup (foto: thv)
Jakob Vang Glud: ”Jeg vil være stormester i løbet af 2013!”
I går vandt Jakob Vang Glud 15. Horsens Lang Weekend anno 2012. Da turneringssejren var i hus lavede jeg følgende interview med IM Jakob Vang Glud. Han fortæller her om, hvordan han oplevede det hele under ”Den Lange”. Nok så væsentligt fortæller han også, at han for tre måneder siden satte sig et ambitiøst mål: At blive stormester i løbet af 1½ år! Det vil med andre ord sige, at Jakob satser på at score to GM-normer og blive stormester senest næste efterår. I første omgang vil han sætte alle sejl til ved OL for at score GM-norm der!

Du vandt Horsens Lang Weekend tilbage i 2003, og nu kan du så også skrive ”Den Lange” anno 2012 på dit CV. Hvordan vil du kort opsummere weekenden – både på og uden for brættet?

”Først og fremmest vil jeg fremhæve, at det har været en hyggelig weekend! Jeg synes, at ”Den Lange” er en fed turnering af mange grunde. Atmosfæren er fantastisk og forholdene i hallen, hvori vi spillede, er helt i top. Dertil kommer, at det også har været ren luksus at bo på Hotel Opus, fordi faciliteterne er luksuriøse, værelserne er dejligt store, og morgenmadsbuffeten er helt forrygende!

Hvad angår skakken, så kom jeg ikke for godt fra start. Jeg var meget træt i torsdags og kom til at stå dårligt i begge partier. Jeg var tæt på at tabe dem begge, men fik hevet en remis i land i det ene og var heldig med at snyde min modstander i det andet.

I fredags blev det bedre. Sejren i 3. runde gav mig selvtillid, selv om det på papiret var et parti, jeg skulle vinde. Jeg vandt partiet ret overbevisende via noget nyt på mit åbningsrepertoire. Ikke mindst på grund af det sidste var det psykologisk meget vigtigt for mig. Gevinsten over Nina Høiberg i 4. runde kan man godt kalde et vendepunkt. I det parti begyndte spillet for alvor at køre for mig, og jeg kom virkelig i gang. Det gav mig naturligvis også en god dosis selvtillid.

Lørdag red jeg videre på bølgen. Nu kan man i bakspejlets klare lys se, at gevinsten over IM Karsten Rasmussen i 6. runde blev afgørende for turneringssejren. Partiet var på vippen næsten hele vejen. Jeg var i problemer, og flere gange var partiet også på vej mod remis ved evigskak. Det kunne være gået begge veje, men jeg kunne ikke bruge remis til noget. Derfor satsede jeg hele butikken. Hvis jeg havde tabt, så havde det bare været ærgerligt, men jeg satsede og marginalerne var med mig”.


Jakob Vang Glud betegner gevinsten i 4. runde over Nina Høiberg (billedet) som et vendepunkt for ham under ”Den Lange”. Han vandt partiet i flot taktisk stil, og derefter kom hans spil op at køre på en bølge af selvtillid.

Vi skal lige se et helt afgørende øjeblik fra Jakobs gevinst i lørdags over Karsten Rasmussen! Vi kommer ind lige der, hvor Karsten begår den afgørende fejl.

Hvid: IM Karsten Rasmussen, Aarhus.
Sort: IM Jakob Vang Glud, Jetsmark.50.Td6xa6?

”Det her er selvfølgelig en afgørende fejl, men på det tidspunkt følte jeg faktisk, at momentum var ved at svinge over på min side. Hvis jeg kan få byttet tårne i denne stilling, bliver min b-bonde stærk. Min konge vil også komme mere i sikkerhed, fordi der ikke er så mange officerer til at angribe den”, fortæller Jakob. Her kommer resten af partiet for dem, der eventuelt ikke har set det endnu!
50…Td8xd3 51.f2-f3 Td3-d5 52.e5-e6 De7-c7 53.f3-f4 h7-h5 54.Ta6-a8+ Td5-d8 55.Ta8xd8+ Dc7xd8 56.a5-a6 Dd8-c7 57.e6-e7 Dc7xe7 58.Dg3-f2 Tc4-c3 59.a6-a7 Tc3-a3 60.f4-f5 De7xa7 61.Df2-f4 Da7-e3 62.Df4-b8+ Kg8-f7 63.Db8-b7+ De3-e7 64.Db7-d5+ Kf7-f8 65.f5-f6 De7-c7+ 66.Kh2-g1 Ta3-a1+ 67.Kg1–f2 Dc7-f4+ 68.Kf2-e2 Df4-c4+ 69.Dd5xc4 b5xc4 70. Opg., 0-1.

”I 7. runde mod IM Jens Ove Fries Nielsen prøvede jeg at holde gryden i kog. Undervejs vurderede jeg, at der ikke var nok at spille på, til at det var værd at risikere for meget i jagten på gevinst. Derfor gamblede jeg på, at remis var nok til turneringssejren. Jeg er meget glad for og lettet over, at den gambling viste sig at være godt givet ud”.


Sejren over Karsten Rasmussen i 6. runde viste sig at blive afgørende for, at Jakob vandt ”Den Lange” anno 2012. Her ses en koncentreret Karsten Rasmussen i begyndelsen af det parti, der skulle vise sig at blive skæbnesvangert for hans drømme om at vinde i Horsens.

Du vandt som nævnt også Horsens Lang Weekend i 2003. Hvordan husker du den turneringssejr, og hvordan vil du umiddelbart rangere den i forhold til din sejr i år?

”Jeg synes det er svært at sammenligne de to turneringssejre, men jeg kan huske, at jeg dengang var rigtig god til at vinde de partier, hvor jeg var favorit, hvilket jo af indlysende grunde er en fordel i en Open for en spiller som mig. Jeg husker også, at jeg dengang holdt remis mod Allan Stig Rasmussen, hvorefter jeg selv kunne afgøre det hele. Situationen var lidt den samme dengang som nu, for efter sejren i 6. runde over Karsten kunne jeg jo også selv have afgjort det i sidste runde i år. Denne gang valgte jeg en anden strategi end i 2003, blandt andet fordi jeg også kunne følge med i, hvordan det samtidig gik i partiet mellem Karsten Rasmussen og Jacob Carstensen. Og jeg er som nævnt glad for og lettet over, at gamblingen lykkedes”.


Jakob gamblede på, at remis mod Jens Ove Fries Nielsen i 7. runde var nok til turneringssejren i Horsens. Gamblingen lykkedes, men inden det kom så vidt, var der spænding om, hvem af Jacob Carstensen og Jakob Vang Glud der havde den bedste korrektion. Her ses Jacob Carstensen i begyndelsen af sit parti i 6. runde.

Hvad skal der så rent skakmæssigt ske for dig nu?


”For tre måneder siden satte jeg mig det mål, at jeg ville være stormester om 1½ år. Så jeg har cirka 15 måneder tilbage at løbe på, hvis målet skal nås. Sejren her i Horsens er lækker, og jeg er glad for, at spillet kom op at køre for mig. Nu skal jeg bare hjem og arbejde videre med mit spil. I næste uge skal jeg med i Politiken Cup, og der må vi se, hvad det bliver til. Bagefter kommer OL, som er mit primære mål for tiden. Jeg arbejder udelukkende frem mod OL. Alt andet inden da er med al respekt bare opvarmning for mig, for jeg satser benhårdt på at score GM-norm ved OL”.


Trods glæden over turneringssejren i Horsens lægger Jakob ikke skjul på, at alt lige nu er opvarmning til OL. Her vil han gå benhårdt efter at score en GM-norm, fordi han har sat sig et meget klart mål; Senest i efteråret 2013 vil han være stormester!

Eigil Straarup

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler