Spil skak online
på Skakserver.dk


Skakmemorabilia på auktion
22. maj 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den 14. juni kommer det legendariske skakbræt, der blev anvendt under VM 1972 i Reykavik, under auktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København.

Fra Bruun Rasmussen har vi modtaget følgende pressemeddelelse:

Exceptionelt skakbræt på auktion i juni - fra verdenshistoriens største skakmatch
Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København udbyder det exceptionelle skakbræt, brikker, ur og bord med to sideborde fra verdenshistoriens største skakmatch mellem Bobby Fischer og Boris Spassky i 1972. Vurdering: DKK 1.200.000-1.800.000.
Eftersyn: Torsdag 31. maj – mandag 4. juni 2012?
Auktion: Torsdag 14. juni fra kl. 17

40-året for århundredets skakmatch

Historiens største skakmatch fandt sted i sommeren 1972, hvor den regerende russiske verdensmester Boris Spassky (1937-) blev udfordret af amerikaneren Bobby Fischer (1943-2008).

Matchen fandt sted i sportsarenaen Laugardalshöll i Reykjavik på Island, midt mellem Moskva og Washington, mens den Kolde Krig var på sit højeste, og den blev således et symbol på den politiske konfrontation mellem de to supermagter. Bobby Fischer vandt det dramatiske og hypereksponerede opgør i Reykjavik – det var første gang, en amerikaner vandt denne prestigefulde titel efter W. Steinitz i 1886 (den første World Chess Champion).

Auktion over det sagnomspundne skakbræt

I anledningen af 40 året for den verdensberømte skakmatch udbyder Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København denne sommer det skakbræt, som blev anvendt under den legendariske skakmatch på Island i 1972. Dertil udbyder vi de originale Staunton skakbrikker (en del af turneringens "match equipment") og Garde skakur (tilsvarende det, der blev anvendt i turneringen).

Selve skakbordet med de to tilhørende sideborde er tegnet af den islandske møbelarkitekt Gunnar Magnússon og udført af snedkermester Ragnar Haraldsson. Det vakte stor opsigt for sin arkitektur og flotte udførelse. Bordet blev udført i to ekstra eksemplarer umiddelbart efter den berømte skakmatch. De er identiske med det bord, der blev anvendt under selve turneringen. Det udbudte skakbord er et af de to og har bl.a. siden været benyttet ved VM kandidatmatchen mellem Boris Spassky og Vlastimil Hort i Reykjavik i 1977.

Historisk skakdrama

Bobby Fischer var imidlertid særdeles utilfreds med flere forhold omkring VM-matchen i 1972, bl.a. skakbrættets udformning og især kameraernes tilstedeværelse. Han krævede kameraerne fjernet, og da kravet ikke øjeblikkelig blev imødekommet, udeblev han fra 2. parti, som han således tabte uden kamp.

Bagud 2-0 mente mange at kampen var overstået, og at Fischer ville forlade Island. Han indvilgede dog i at spille 3. parti i et tilstødende lokale uden tilskuere og kameraer. Dertil havde den amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger indtrængende bedt Bobby Fischer om at vinde over Spassky, så der var ikke alene sportslige hensyn i skakmatchen, men i høj grad også storpolitiske.

Senere i matchen blev det oprindelige skakbræt af sten erstattet af det nu udbudte skakbræt af træ, der er udført af snedkermester Ragnar Haraldsson. Det nye skakbræt blev anvendt fra 7. parti og frem til 21. parti og kom derfor til at stå som et afgørende vendepunkt i det historiske opgør mellem efterkrigstidens to store supermagter, USA og USSR. Det udbudte skakbræt er signeret af de to kompetanter, Bobby Fischer og Boris Spassky.

Auktionens udbudte skakmemorabilia

De udbudte skakdele består af bræt, skakbrikker, ur og bord:


Skakbræt: Der er tale om det bræt, som de to deltagende skakspillere blev enige om skulle erstatte det oprindelige skakbræt af sten. Anvendt fra 7.-21. parti og signeret af både Bobby Fischer og Boris Spassky.
Skakbord: Designet af den islandske møbelarkitekt Gunnar Magnússon og produceret af møbelsnedkeren Ragnar Haralsson. To ekstra borde, der er identiske med det anvendte i turneringen, blev fremstillet umiddelbart efter den safgnomspundne match. Det udbudte skakbord er et af de to og har bl.a. siden været benyttet ved VM kandidatmatchen mellem Boris Spassky og Vlastimil Hort i Reykjavik i 1977.
Skakbrikker: Et originalt set af Staunton-brikker, der var en del af turneringens "match equipment" (ekstra dele til brug for bl.a. analyse af spillet).
Skakur: Originalt Garde-ur. Tilsvarende det, der blev brugt i turneringen.

For yderligere information, kontakt venligst: Salgs- og vurderingsdirektør: Peter Christmas-Møller: pcm@bruun-rasmussen.dk

Hjemmeside: www.bruun-rasmussen.dk

Omtale af auktionen i dagbladet Børsen

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler