Spil skak online
på Skakserver.dk


Bent Larsen er død
10. september 2010
Thomas Hauge Vestergård

Fredag middag indløb beskeden fra Buenos Aires, at Bent Larsen er afgået ved døden torsdag aften den 9. september efter få ugers sygdom.

Dansk Skak Union har i den anledning udsendt følgende pressemeddelelse:

Stormester Bent Larsen er død

Pressemeddelelse 

Danmarks største skakspiller nogensinde, Bent Larsen, er den 9. september 2010 afgået ved døden i Buenos Aires efter kort tids sygdom 75 år gammel.

Bent Larsen blev født den 4. marts 1935 i Tilsted ved Thisted, og blev student fra Aalborg Katedralskole som 17-årig efter at have sprunget to klasser over. Efter ingeniørstudier i København og endt militærtjeneste, helligede Bent Larsen sig udelukkende skakken, der blev hans levebrød resten af livet.

Bent Larsen var danmarksmester seks gange, et tal, der kunne have været langt større, hvis ikke den internationale karriere, han havde valgt frem for ingeniørstudierne, havde hindret ham i at deltage. I 1956 opnåede Larsen stormestertitlen ved at score 77 % på det danske førstebræt ved OL i Moskva. I de næste 45 år vandt Bent Larsen et utal af internationale turneringer og i mange år var det almindelig anerkendt, at Bent Larsen var verdens bedste turneringsspiller. 

I 1967 modtog han som den første Skakkens Oscar, der indtil 2005 blev uddelt af internationale skakeksperter for Årets bedste præstationer. I perioden 1969 – 1972 lå Bent Larsen flere gange nummer tre på verdensranglisten.

Det rigtige VM vandt Larsen aldrig, men tre gange spillede han semifinale i kandidatturneringen, hvor en udfordrer til den siddende verdensmester skal findes. Alle tre gange tabte Larsen enten til en tidligere eller kommende verdensmester.

Dansk Skak Unions formand Lars-Henrik Bech Hansen udtaler:
Bent Larsen var i særklasse og et forbillede for en hel generation af skakmestre over hele verden. Mens han var på toppen vandt han turneringer foran verdenseliten, inklusive syv verdensmestre, og han var sin tids eneste vestlige udfordrer mod den sovjetiske skak-dominans. Hans betydning for skak i Danmark som skakspiller og inspirator er uovertruffen, og hans resultater og partier vil for altid stå mejslet ind i dansk og international skakhistorie.

I anledning af Bent Larsens 75-års fødselsdag udgav Dansk Skak Union et særnummer af Skakbladet, der på 64 sider kom rundt om verdensstjernen. Bladet kan downloades her:  http://www.dsu.dk/skakblad/sb2010/larsen.pdf (3,7 Mb)

2010 var i danske skakkredse udset som et år, hvor Larsen skulle fejres mest muligt.  På Larsens fødselsdag var Skakforeningen Øbros lokaler fyldt til bristepunktet for at høre foredrag om Larsens karriere samt at lykønske fødselaren over telefonen til Argentina. 

Flere turneringer er blevet afholdt til Larsens ære, senest spillede Danmarks nuværende bedste spiller, GM Peter Heine Nielsen, en opvisningsmatch over tre dage mod den russiske stjernespiller Peter Svidler. Den ene af dagene spillede de ti lynpartier med førstetrækket 1. b3, også kendt som Larsen-åbningen.

Bent Larsen var aktiv skakskribent lige til det sidste, bl.a. med faste artikler til Skakbladet. Derudover vil Bent Larsen blive husket for et omfattende forfatterskab.

Dansk Skak Union


Bent Larsen fotograferet i januar 2010 af Peter Heine Nielsen

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler