Spil skak online
på Skakserver.dk


Kasparov vandt også lynskakken
24. september 2009
Thomas Hauge Vestergård

Det har været varmt i Valencia i dag (29 grader) og kombineret med en fuld teatersal i Paula de les Art, gik der ikke mange minutter før begge spillere havde smidt jakken. Dagens program var 8 lynskakpartier med 5 minutter betænkningstid til hver plus 2 sekunder tillægstid for hvert træk.

Kasparov smider også jakken i den varme spillesal. Foto: Thomas Vestergård

På grund af varmen, og da pressen som tidligere beskrevet bliver forvist til de bagerste rækker efter 5 minutters spil, så jeg de fleste af partierne fra presserummet, hvor der var aircondition

De hjemmesider, der forsøgte at dække lynskakken, kunne ikke rigtig følge med hele tiden. Det er også meget svært, at vise lynskak live. Dels er der internetbelastningen fra de mange utålmodige seere, dels er sensorbrættet meget følsomt, så en væltet brik eller en briks korte ophold på et forkert felt, kan snyde teknikken. Det sidste var dog ikke så slemt, man kunne følge fint med i presserummet.

Karpov vandt meget sikkert det første parti. Det var helt utroligt at se, hvordan han kunne spare tid op på klokken og samtidig føre et tårnslutspil til gevinst med usvigelig sikkerhed. Efter partiet applauderede publikum, som var det efter en teaterforestilling. Det må ikke være rart at være den tabende part.

Andet parti blev en kort remis, hvor ingen af de to ville teste hinanden i en hel lige stilling. Her begyndte vi i presserummet at tale om en mulig overraskelse. De fleste anså Kasparov som værende favorit ovenpå 3 – 1 sejren i hurtigskak.

Fra 3. parti tog Kasparov fuldstændig over og vandt de 5 næste lynkampe i træk. Især det 5 parti var fascinerende at følge. Kort før spillerne kommer i et slutspil med 2 lette officerer hver og lige mange bønder, har Karpov kun 21 sekunder tilbage mod Kasparovs over 2 minutter på uret. Få minutter efter har de begge omkring 10 sekunder og de spiller endnu omkring 30 træk hvor deres tid viser alt mellem 4 og 14 sekunder undervejs, inden Kasparov skaber en ustoppelig fribonde.

Da Karpov havde tabt 7. parti så han noget mismodig ud, og de 10 minutters pause som spillerne fik efter hvert parti, var nok tiltrængt.  Det var som om aldersforskellen på 12 år var slået klart igennem efter Karpovs flotte start.

Det er svært at komme ud til sidste parti med 5 tab i træk i bagagen, men sidste parti blev hurtigt remis så Kasparov vandt lynmatchen med 6 – 2.

Lægger man Kasparovs sejr på 3 – 1 i hurtigskakken sammen med sejren  i lynskakken, vandt Kasparov hele jubilæumsmatchen i Valencia med 9 – 3. En flot præstation af en mand, der ikke har spillet turneringsskak siden 2005. Men måske også en for overbevisende sejr til at tiltrække sponsorer til flere jubilæumsmatcher de to eksverdensmestre imellem?

Partierne kan gennemspilles her: www.gva.es/ajedrez/ei_ajedrez_en.htm

Hjemmeside: www.matchkarpovkasparov.com/

Læs også:
Nyhedsbrev kvindeskak
28. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Den afgående kvindelandstræner Thorbjørn Bromann skriver nyhedsbrev om dansk kvindeskak.

Stem på Årets Skakspiller 2012
27. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Så er det for fjerde gang op til Dansk Skak Unions medlemmer at vælge Årets Skakspiller.

Jule- & Nytårsskak
25. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Juleferien er som altid en travl skaktid, både i udlandet og herhjemme.  Torsdag starter flere turneringer med dansk deltagelse.

Glædelig Jul!
24. december 2012
Lars-Henrik Bech Hansen

Dansk Skak Union ønsker alle skakspillere en rigtig glædelig Jul og håber at juleferien også vil give tid til at spille lidt skak.

Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012
23. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Referatet af Hovedbestyrelsesmødet den 4. november 2012 med tilhørende bilag kan nu downloades her fra siden.

Årets Skakspiller 2012
19. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

For fjerde gang er det op til DSUs medlemmer at vælge årets danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. Vær med til at nominere kandidater.

Jacob Aagaard kommentator til DM 2013
18. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Tilmeldingen til DM 2013 er åben, lige nu er kun den forsvarende mester GM Sune Berg Hansen og IM Jakob Vang Glud tilmeldt. GM Jacob Aagaard vil være kommentator ved DM 2013 sammen med Per Andreasen.

Senior - Junior 149 - 131
15. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Rutinen trak det længste strå ved dagens dobbeltturnering Senior mod Junior. Men det var tæt. I København vandt juniorerne, mens seniorerne var bedst i Randers.

Senior mod Junior
13. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Lørdag spilles der Senior mod Junior turnering i Randers og København. Begge steder vises partierne live på internettet.

Magnus Carlsen vandt i London
12. december 2012
Thomas Hauge Vestergård

Magnus Carlsen vandt London Chess Classic og sætter samtidig ratingrekord. 2861 vil der stå ud for nordmandens navn på næste verdensrangliste. Eksverdensmester Vladimir Kramnik overtager andenpladsen og er igen over 2800 i rating.

Flere artikler